23 nov. 2021 | 09:50

Squid Game, mai periculos pentru copii decât credeai: ce spun psihologii

ACTUALITATE
Squid Game, mai periculos pentru copii decât credeai: ce spun psihologii

Squid Game este serialul fenomen al anului. Dești este un serial care aparent vorbește despre jocurile copilăriei, nu este destinat acestora.

Este un serial cu violență extremă și dileme morale și mai grav e că este vizionat și de copii, deși este catalogat doar pentru public peste 16 ani.

Serialul Squid Game, care rulează pe Netflix a început să aibă ecouri și în rândul copiilor, un public căruia nu îi este destinat. Profesorii din mai multe școli au observat o creștere a violenței și abuzurilor emoționale între copii, iar părinții au contatat că unii copii au insomnii, după vizionarea seriei sângeroase.

În acest sens, mai mulți psihologi clujeni au lansat un avertisment către părinți și profesori, cu privire la serialul Squid Game și la efectele acestui gen de imagini asupra copiilor și adolescenților, asupra comportamentului lor.

Squid Game nu ar trebui vizionat de către copii

”Comportamentele vin din sfera violenței, a furiei manifeste și aici e vorba, în speță, de comportamente care pot să aibă loc în curtea școlii, în fața blocului, comportamente extrem de violente, care pot să ducă la manifestarea fenomenului de bullying în școală, dificultăți relaționale între copii, excludere, intimidare, violență psihologică, retragere și chiar violență fizică. Datele din alte state ne semnlaează faptul că acest serial a fost și continuă să fie un fenomen în ceea ce privește dificultățile relaționale în rândul copiilor”, a spus Edith Gileru, psiholog.

Din păcate, nu doar în România au apărut semnale cu privire la copii și serialul Squid Game, spune profesorul și psihologul Carmen Șoancă.

”În momentul în care am făcut cercetări pe partea aceasta, ceea ce m-a frapat de la început a fost faptul că avem 111 milioane de fani. Experții din Ucraina, din Franța, din Marea Britanie, din Canada, adică psihologi, profesori, directori ai școlilor au sesizat la nivelul copiilor de clase primare anumite comportamente, anumite jocuri preluate din film, în timpul pauzelor, cu diferite provocări, în care încercau să pună în practică imaginile din film. Apoi au observat și au ajuns la concluzia că apar efecte în somn, cum ar fi insomniile”, a declarat psihologul Carmen Șoancă.

Serialul este un pericol. A ajuns un trend nu doar pe Netflix, ci și pe alte platforme precum TikTok sau Twitter, conţinând scene foarte violente, cu sute de morți, chiar şi o scenă de disecție.

Psihologul Gabriela Domnița, de la Centrul Județean de Resurse  și Asistență Educațională Cluj spune că e foarte greu să protejăm copiii de imagini și conținuturi neptrivite.