03 dec. 2021 | 13:35

Singurul om înmormântat pe Lună. Cine a fost și care e povestea lui

ACTUALITATE
Singurul om înmormântat pe Lună. Cine a fost și care e povestea lui

Deși cei mai mulți dintre noi cunosc povestea aterizării pe Lună din 1969 ca parte a misiunii Apollo 11, mai puțini știu despre Eugene Shoemaker, singura persoană care a fost îngropată vreodată pe Lună.

Astrofizicianul și geologul american Eugene Shoemaker a devenit prima persoană care are rămășițele pe Lună, când o parte din cenușa sa a fost transportată acolo de către Lunar Prospector al NASA, în ianuarie 1998.

O fiolă de policarbonat care transporta un gram de cenușă s-a izbit într-un crater lunar și el rămâne singura persoană care a fost îngropată acolo, deși SpaceX al lui Elon Musk a lansat rămășițele a 152 de persoane pe orbita spațială în 2019.

Shoemaker, un fondator al astrogeologiei, era disperat să devină astronaut. Cu toate acestea, a fost diagnosticat cu boala Addison, care oprește glandele suprarenale să producă cantități suficiente de hormoni și poate duce la deshidratare, febră și confuzie.

„Gene a vrut să meargă pe Lună mai mult decât orice de când era foarte tânăr”, a declarat Carolyn, soția lui Shoemaker, pentru CNN. „A vrut, a muncit foarte mult în acest scop”.

Rămășițele lui Eugene Shoemaker sunt pe Lună

După ce au fost forțați să-și abandoneze visul, Shoemaker și Carolyn au continuat să studieze asteroizii și craterele așa cum făcuseră în trecut. Cuplul a pus bazele unui program de observare la Observatorul Palomar din California.

Acolo au făcut o descoperire importantă când au observat ciocnirea cometei Shoemaker-Levy 9 cu Jupiter. Acest lucru a marcat prima dată când oamenii au asistat vreodată la o coliziune între două corpuri din sistemul solar.

Shoemaker a fost implicat și în misiunea Apollo 11, ajutând la antrenarea lui Neil Armstrong și a altor astronauți.

Împreună cu Carolyn, a descoperit aproximativ 20 de comete și 800 de asteroizi. Cuplul a descoperit, de asemenea, existența coezitului, un polimorf al cuarțului, și a stishovitei, o varietate minerală polimorfă de silica, ambele găsite în meteoriți.

Shoemaker a murit într-un accident de mașină, la vârsta de 69 de ani, în 1997, în timpul cartografierii craterelor.

O fostă studentă a lui Shoemaker, care lucra cu NASA, a contactat-o ​​ulterior pe Carolyn și a întrebat-o dacă vrea să trimită cenușa lui Shoemaker pe Lună. Un epigraf cu un pasaj din „Romeo și Julieta” a lui Shakespeare a fost trimis împreună cu cenușa.

Prospector s-a prăbușit pe suprafața lunii, creând unul dintre craterele iubite ale lui Shoemaker, iar cenușa lui a ajuns în el.

Decembrie 2022 va marca 50 de ani de la ultima aterizare pe Lună. NASA își propune acum să efectueze o altă aterizare pe Lună cu echipaj în 2024, o misiune care va vedea prima femeie pe Lună.