Singura țară, în afară de România, cu pensionari la 45 de ani: ce lege intră în vigoare
România este binecunoscută pentru pensionari tineri. După 20 de ani de muncă, primești pensie specială și te bucuri liniștit de ea. Iată că încă o țară este în situația aceasta și vrea să facă niște schimbări.
Arabia Saudită ar putea să elimine posibilitatea pensionării anticipate, la 45 de ani, a cetățenilor săi. Țara în care o treime din oameni se pensionează la această vârstă, după 20 sau 25 de ani de muncă, analizează posibilitatea reformării sistemului de pensii și le-ar putea cere cetăţenilor săi să muncească şi să contribuie la buget mai mult.
Măsura ar reprezenta o nouă lovitură la adresa standardelor de viaţă din Arabia Saudită şi ar putea reduce sprijinul public pentru eforturile prinţului moştenitor Mohammed bin Salman destinate restructurării unei economii dependente de petrol, transmite Bloomberg, citat de Digi24.
Pensionari la 45 de ani, mai puțin probabil cu noua lege
Guvernul de la Riad, care se confruntă cu un deficit de 800 miliarde de riali (213 miliarde de dolari) la fondul public de pensii, analizează diferite propuneri privind majorarea vârstei de pensionare, potrivit mai multor surse din apropierea acestui dosar, care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
De asemenea, autorităţile ar putea cere lucrătorilor să direcţioneze un procent mai mare din salariile lor către sistemul general de asigurări sociale, care gestionează atât sistemul public de pensii, cât şi cel privat. O decizie finală cu privire la modificările vizate şi dacă vor fi implementate nu a fost luată încă, susţin sursele citate de Bloomberg.
Oficialii saudiţi au avertizat că actualul sistem de pensii nu este sustenabil. Aceasta este o problemă răspândită la nivel mondial, pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult. China intenţionează să majoreze, treptat, vârsta de pensionare în următorii ani, din cauza scăderii ratei natalităţii. În Rusia, o propunere din 2018 vizând majorarea vârstei de pensionare a declanşat proteste, dar ulterior a devenit lege.
În contextul în care România este țara în care un om poate ieși la pensie la 45 de ani, ministrul Muncii ne-a atras atenția asupra numărului mare de pensionari care decid să reintre în câmpul muncii.
Din cauza sărăciei, a pensiilor mici sau a faptului că unii ies la pensie de la vârste foarte fragede, foarte mulți români decid să se angajeze după prima pensie. Aspectele negative ale acestei realități sunt mai multe. Tinerii nu-și mai găsesc de lucru, iar bătrânii nu se mai bucură de pensie, aproape niciodată.