Toți pensionarii trebuie să știe: reinventarea pensiilor din România, conform PNRR, explicată de ministrul Investițiilor

Toți pensionarii trebuie să știe: reinventarea pensiilor din România, conform PNRR, explicată de ministrul Investițiilor

Foarte mulți români sunt îngrijorați de angajamentele pe care le-a luat țara noastră în fața Uniunii Europene, prin intermediul PNRR, în ceea ce privește reforma pensiilor. Din acest motiv, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a oferit lămuriri.

S-a vehiculat creșterea vârstei de pensionare, mărirea stagiului de cotizare și alte câteva scenarii care au speriat românii aflați aproape de vârsta pensionării. Pe de altă parte mai mulți pensionari speră în continuare la mărirea sumei de bani pe care o primesc în fiecare lună de la statul român.

Având în vedere aceste realități, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a afirmat că oficialii europeni evaluează în prezent capitolul privind reforma pensiilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi a precizat că obiectivul este un sistem de pensii care să nu falimenteze bugetul de stat, iar fiecare pensionar să ştie când şi cum îi va fi majorată pensia, scrie News.ro.

”Ce avem acum în PNRR-ul trimis ieri este că vom avea o formulă predictibilă de indexare a pensiilor, astfel încât pensionarii să ştie foarte clar când şi cum le creşte pensia. Deci, nu mai stăm la pixul lui Dragnea, la pixul lui Teodorovici, la diverse pixuri, că vor unii din guvern să câştige simpatie electorală. Va fi o formulă de indexare fixă, într-o nouă lege. Vom avea un proces de recalculare a tuturor pensiilor, pentru că avem 20.000 de procese pe rol cu pensionari care au dat statul în judecată pentru că, dat fiind că au fost momente diferite de ieşit la pensie, au pensii diferite. Deci, asta este iar o problemă sistemică pe care trebuie să o rezolvăm, recalculăm toate pensiile”, a declarat Ghinea, marţi, la Digi 24.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale?

ministrul investitiilor-cristian-ghinea-1
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea

În mod inevitabil, a intrat în discuție și statutul pensiilor speciale, pe care foarte mulți români le doresc eliminate, dar acel lucru pare să fie imposibil. În schimb, ministrul speră că pensiile de serviciu vor ajunge să se bazeze pe contributivitate. ”La fel, pensiile speciale, care sunt o ruşine dacă mă întrebaţi pe mine. Trebuie puse pe bază de contributivitate şi la asta ne-am angajat. În ce priveşte mult discutata speranţa de viaţă şi creşterea vârstei de pensionare, este o posibilitate voluntară pe care românii o vor avea la dispoziţie. Nu e obligatoriu, e doar pe bază voluntară. Şi este, de fapt, o posibilitate de a-şi prelungi, cei care doresc să rămână. Asta e ce avem acum. Urmează negocierile şi evaluarea. Vom vedea”, a completat ministrul Fondurilor Europene.

În ceea ce privește statutul românilor care ies la pensie la 45 de ani sau sub 50 de ani, Cristian Ghinea a spus că speră ca acest lucru să fie imposibil pe viitor. ”Eu sper că nu. Sper că am ajuns la momentul în care să terminăm cu aceste pensionări anticipate, sunt oameni care mai pot munci şi ies foarte devreme şi cred că nu e bine pentru nimeni”, a insistat oficialul.

În același interviu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și-a manifestat speranța că nu vor mai exista găuri legislative, vulnerabilități de care profită mai ales oamenii din poliție, magistratură.

„Mai e această modă de a ieşi cu ultimul salariu şi avem situaţii aberante în poliţie, magistratură. Trebuie să închidem aceste portiţe pe care cred că şi cei din domeniile acelea le recunosc ca atare”, a concluzionat Ghinea.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: