22 dec. 2021 | 13:02

Se schimbă harta Capitalei: ce se întâmplă în București, primarul Nicușor Dan a făcut anunțul

ACTUALITATE
Se schimbă harta Capitalei: ce se întâmplă în București, primarul Nicușor Dan a făcut anunțul

Chiar dacă s-a mai extins la periferie, harta municipiului București este în cea mai mare parte neschimbată, de cel puțin câteva decenii. Mai ales în zonele circulate ale Capitalei, modificările semnificative de infrastructură sunt imposibile. Primarul Nicușor Dan are însă un plan.

Dacă se materializează inițiativa Primăriei București, în frunte cu Nicușor Dan, Palatul Parlamentului ar putea fi semnificativ mai accesibil pentru oamenii obișnuiți. Oficialul a finalizat un proiect în urma căruia, dacă se materializează, pietonii și bicicliștii vor avea propria stradă prin curtea Casei Poporului. Aceasta va fi realizată între Muzeul de Artă Contemporană și Catedrala Mântuirii Neamului. În mod practic, va conecta Calea 13 Septembrie cu Bulevardul Națiunilor Unite și centrul istoric al orașului.

Același București, dar un pic altfel, pe lângă Palatul Parlamentului

În teorie, ideea este veche. În practică, Nicușor Dan este mai ambițios în a o materializa. Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, aprobat în vremea primarului Sorin Oprescu, dar din care nu s-a făcut nimic până acum. Ca referință, primarul Nicușor Dan a cerut pe 15 decembrie acordul administrației Palatului Parlamentului, necesar pentru emiterea autorizației de construire și începerea lucrărilor. Fără acordul instituției, proiectul nu se poate face. Zona respectivă este acum în paragină, atrage atenția Hotnews.ro.

”În contextul realizării obiectivului nostru de dezvoltare: Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) zona centrală nr. 8, traseu prioritar de pietoni și bicicliști, subproiect Traseu pietonal și de bicicliști cu infrastructura aferentă Calea 13 Septembrie – traversare Uranus- MNAC, vă rugăm să analizați datele expuse și să demarați procedural emiterea acordului administrației Palatului Parlamentului pentru strada nou propusă, amenajările propuse și pentru străpungerile ce se vor efectua în gardul Parlamentului. Acordul instituție dvs este ultimul necesar pentru obținerea Autorizației de Construire”, se arată în scrisoarea trimisă de Nicușor Dan pe 15 decembrie lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

În PIDU aprobat în 2012 se explică clar inițiativa din spatele acestui proiect. Este vorba de conectarea zonei centrale a orașului, de la nord de Dâmbovița – Centrul Vechi – str. Academiei – Arthur Verona – Piata Lahovari – Piața Amzei – str. Câmpineanu – Brezoianu, cu cea de la sud de râul Dâmbovița – Parc Izvor – Uranus- Rahova – George Georgescu – prin trasee pietonale și de bicicliști. Proiectul de la Casa poporului este unul din cele 10 propuse pentru a schimba harta Capitalei și, fără el, traseul nu poate fi finalizat.

”Pentru accesul pietonilor și bicicliștilor pe arealul dintre Bd. Națiunile Unite și intrarea în Muzeul Național de Artă Contemporană se vor realiza lucrări majore de sistematizare verticală, ce implică realizarea unor ziduri de sprijin odată cu rampe ce permit accesul și pentru persoanele cu handicap. Tot aici la intrarea dinspre Bd. Națiunile Unite este propus un turn belvedere având înălțimea de 35m, realizat din structură metalică și beton armat și finisat cu placări ușoare. Pe una din spirele exterioare ale turnului va fi încorporată o fântână de tip fog (ceață) dotată cu iluminat inteligent cu leduri pentru o semnalizare atractivă a punctului de acces dinspre Parcul Izvor”, se arată în descrierea proiectului înaintat de primarul orașului către Parlament.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele