Cât costă să-ți faci un bloc în București, unde nu trebuie: Nicușor Dan a dat cifra exactă pentru șpagă

Cât costă să-ți faci un bloc în București, unde nu trebuie: Nicușor Dan a dat cifra exactă pentru șpagă

Capitala este plină de blocuri construite ”pe nașpa”. Multe dintre ele sunt în zone din București în care nu au ce să caute, dar pentru că au dat bani la cine trebuie, s-a rezolvat, după cum explică Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a fost invitat la Pro TV pentru a vorbi despre situația PUZ-urilor din București. În același context, Nicușor Dan a spus că șpaga pentru un Plan Urbanistic Zonal în baza căruia poți construi un bloc poate ajunge până la 300 de mii de euro. Oficialul s-a ferit să ofere dovezi care să susțină acest afirmații, dar este improbabil să se înșele.

În ceea ce privește destinația banilor, primarul a arătat cu degetul către funcționarii instituției pe care o conduce. ”600-1000 de euro pe metru pătrat înseamnă cineva ţi-a dat 300 de mii de euro la un singur PUZ. Cineva a ridicat mâna şi te-ai pomenit cu 300 de mii de euro. Este clar că parte din banii aceia s-au dus înapoi. S-au dus către oamenii care fie au iniţiat documentaţia, fie… Altfel nu ar fi făcut-o. Acesta este mecanismul.”

Pentru că nu sunt puține PUZ-urile acordate pe bază de șpagă, la ora actuală, primarul se dă peste cap pentru a bloca mai multe construcții. Ca referință, Nicușor Dan a identificat nu mai puțin de 23 de motive de nelegalitate în cazul a cinci PUZ-uri de sector.

În urmă cu câteva zile, pe 2 iunie, șeful Capitalei a spus că o echipă de urbaniști a întocmit un raport asupra oportunităţii urbanistice a acestor PUZ-uri de sector și că nu există probleme punctuale care ar putea fi corectate, ci aceste PUZ-uri sunt fundamental greşite, pe suprafeţe consistente de teren. ”O să cer prefectului municipiului Bucureşti să atace în instaţă cele 5 PUZ-uri de sector. În momentul în care el o face, ele vor fi suspendate şi prin acţiunea prefectului”, a declarat Nicuşor Dan.

Citește și: