Se schimbă banii în România: premiera istorică, înainte de finele anului

Se schimbă banii în România: premiera istorică, înainte de finele anului

Când vine vorba de banii aflați în circulație pe teritoriul României, țara noastră are un handicap major comparativ cu alte democrații ale lumii. Din fericire, acesta se va remedia în viitorul apropiat, înainte de finele anului.

Cu un pic de noroc, înainte de finele anului, România va avea prima femeie pe o bancnotă aflată în circulație. Informația a fost deja confirmată de un oficial al Băncii Naționale a României, iar personalitatea pe care o vom vedea pe banii românești este Ecaterina Teodororiu. În prima fază, anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Crețu printr-o postare pe Facebook, dar a fost confirmată ulterior și de purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale.

Se schimbă banii în România, se introduc bancnote noi

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a anunțat pe Facebook Corina Crețu. Anunțul europarlamentarului vine după mai mulți ani de speculații pe marginea acestui subiect, dar, se pare, acum chiar se va materializa.

Momentan, nu știm cum va arăta noua bancnotă, dar în postarea de mai jos de pe Facebook se poate vedea totuși un model. Cu toate acestea, având în vedere că bancnota care se va lansa are o valoare nominală de 20 de lei, iar cea de mai jos pare de câteva sute de lei, sunt șanse mari ca cea pe care o vom avea în piață să fie diferită.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat duminică pentru HotNews.ro că este vorba într-adevăr despre o bancnotă de 20 de lei, iar lansarea acesteia a fost amânată de Banca Națională din cauza pandemiei. El a spus că, probabil, aceasta va fi pusă în circulație spre finalul anului, iar un anunț privind data exactă va fi făcut de BNR în perioada următoare.