Banca Transilvania, și mai puternică în România: BNR și-a dat acordul

Banca Transilvania, și mai puternică în România: BNR și-a dat acordul

Banca Transilvania este cea mai puternică bancă din România și tocmai și-a consolidat poziția de lider de piață cu o achiziție importantă. Tot ce mai lipsea era acordul Băncii Naționale a României.

În urmă cu aproximativ o lună, au ajuns online primele detalii despre achiziția Idea Bank de către Banca Transilvania. Tot atunci, a devenit evident că nu este vorba doar de o bancă, ci și de preluarea Idea Investment S.A, Idea Leasing IFN S.A. și, nu în ultimul rând, Idea Broker de Asigurare S.R.L. Pe 5 august, tranzacția cu pricina a intrat în vizorul Consiliului Concurenței.

”În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiunea trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Ca urmare, autoritatea de concurenţă va evalua tranzacţia în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, atrăgea atenția la acea vremea autoritatea statului.

Achiziția Idea Bank de către Banca Transilvania, confirmată de BNR

După o perioadă de tratative și verificări, Banca Națională a României a aprobat tranzacția prin care Getin Holding vinde Idea Bank către Banca Transilvania. Chiar și așa, mai este totuși nevoie de acordul din partea Consiliului Concurenței, după cum am explicat mai sus și, nu în ultimul rând, al ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Dacă ai o curiozitate pe marginea aspectelor financiare ale ecuației, Getin Holding a ajuns la un acord pentru vânzarea Idea Bank și a subsidiarelor sale către Banca Transilvania în luna iunie a acestui an, într-o tranzacție evaluată la 213 milioane de lei  sau 43 milioane euro.

Idea Bank, fostă Romanian International Bank, a intrat în posesia grupului polonez în 2014. De atunci, furnizează servicii atât pentru persoane fizice, cât și pentru IMM-uri. Activează în teritoriu prin intermediul a 33 de sucursale și 3 puncte de lucru la nivel național. La sfârșitul lunii martie, cu câteva luni înainte de vânzarea către BT, activele Idea Bank România totalizau 2,857 miliarde de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: