Se dau bani pentru toți acești români: până la 800.000 euro dacă fac asta
Într-o perioadă dificilă pentru mai toate afacerile vine și-o veste bună. Vorbim de granturi pentru un domeniu important din România.
Prin Agro IMM Invest se pun la bătaie fonduri pentru microberării şi crame. Acestea pot lua credite de până la 800.000 de euro. Acesta e subprogramul de susţinere financiară a afacerilor mici şi mijlocii din industria agroalimentară în contextul pandemiei de COVID-19. Prevederile sunt în ordonanţa de urgenţă 110/2017. Aceasta aduce modificări la programul IMM Invest.
Ce presupune accesarea unor astfel de fonduri?
Grantul acordat întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie din domeniul agriculturii şi sectorului alimentar include şi o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării.
Condiţia este însă ca beneficiarii să se încadreze în 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 de euro pentru întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul alimentar.
Poate fi un colac de salvare pentru această industrie. După cum a spus pentru ZF Cătălin Minea, inginerul din spatele brandului de bere artizanală Amistad, care deţine compania Arhibrew & Co împreună cu doi prieteni, la programul IMM Invest nu s-a încadrat să acceseze fondurile. „Statul şi-a întors faţa către agricultură şi industria alimentară, deoarece sunt domenii care reprezintă un interes major în această perioadă, iar la nivel european politicile publice sunt centrate atât pe implementarea unor facilităţi, cât şi pe menţinerea lanţurilor de aprovizionare”, a spus acesta.
În ultimul an, au fost anunțate diverse măsuri de susținere. Una dintre cele mai mari a fost comunicată în septembrie. La acel moment, guvernul a promis ajutoare pentru firmele aflate în dificultate pe perioada crizei. Suma totală pusă la dispoziție era de 1 miliard de euro.
Banii provin din fonduri europene, prin Programul Competitivitate 2014-2020. Acordarea acestor ajutoare e reglementată de OUG 130 privind acordarea unor granturi pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile.