Granturi în valoare totală de 1 miliard de euro de la stat: cine primește banii și cum se procedează

Granturi în valoare totală de 1 miliard de euro de la stat: cine primește banii și cum se procedează
Sursa foto: Markus Spiske / Unsplash

Ministerul Economiei anunță că a dat drumul la platforma pe care se pot înscrie firmele care doresc granturi în valoare totală de 1 miliard de euro.

Guvernul a promis ajutoare pentru firmele aflate în dificultate pe perioada crizei. Platforma pusă la dispoziția firmelor care vor să obțină finanțare e operațională de marți, 15 septembrie, de la ora 10:00, anunță Ministerul Economiei. Suma totală pusă la dispoziție e de 1 miliard de euro.

Banii provin din fonduri europene, prin Programul Competitivitate 2014-2020. Acordarea acestor ajutoare e reglementată de OUG 130 privind acordarea unor granturi pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile.

1 miliard de euro pentru firmele afectate de pandemie

Ministerul Economiei susține că platforma e operațională, iar cei interesați trebuie să acceseze acest LINK.

Procedura e simplă, iar prima etapă e cea de creare profil, user şi parolă, etapa premergătoare lansării celor trei măsuri de sprijin. În această etapă toţi aplicanţii interesaţi de oricare dintre cele trei măsuri de sprijin vor avea posibilitatea preînregistrării datelor reprezentanţilor legali/împuterniciţi, precum şi datelor persoanelor juridice.

În această primă etapă nu contează ordinea înregistrării datelor şi nici principiul „primul venit, primul servit”.

Această etapă de preînregistrare va rămâne deschisă pe toată perioada de înscrieri la cele trei măsuri. Pentru a putea încheia cu succes această etapă de preînregistrare, creare profil, user şi parolă, este necesară semnătura electronică validă. Această etapă se adresează tuturor categoriilor de beneficiari eligibili aferenţi celor trei măsuri instituite de OUG 130/2020, respectiv IMM, PFA, ONG, cabinet medical individual (CMI).

Pentru etapele următoare, aplicanţii trebuie să aibă depuse toate situaţiile financiare aferente anului 2019, să verifice autorizarea codurilor CAEN pe care vor aplica, să urmărească periodic site-urile imm.gov.ro şi economie.gov.ro. Reprezentanţii ministerului mai amintesc că aplicaţia de eliberare a certificatelor de urgenţă este disponibilă până marţi la ora 23:59, pe site-ul prevenire.gov.ro