Salariile din România, o ofensă adusă studiilor superioare: cât câștigă un cercetător științific ”la stat”, dar o menajeră

Salariile din România, o ofensă adusă studiilor superioare: cât câștigă un cercetător științific ”la stat”, dar o menajeră

În timp ce media salariilor la nivel național s-a bucurat de o creștere discretă în ultimul an, în continuare, studiile superioare sunt pedepsite, iar ”munca de jos” se bucură de beneficii suplimentare.

Cei de la Economica.net au făcut o analiză a salariilor din piața din România plecând de la două referințe importante. Este vorba de o menajeră la privat și un cercetător științific la stat. Dacă nu era evident, pentru cel din urmă, ai nevoie să fi terminat o facultate, să fii licențiat în domeniul în care urmează să-ți efectuezi cercetarea. Nu de puține ori, ai nevoie și de un master sau doctorat.

Din păcate, salariul de bază net pentru un cercetător științific, în funcție de experiența în acest domeniu, gravitează între 1900 de lei și 2300 lei. Valoarea este similară cu cea de care se bucură un lucrător într-o fabrică autohtonă. În ceea ce privește o menajeră care își desfășoară activitatea în Capitală, salariul acesteia începe de la 3000 de lei ”în mână”.

Un anunț referitor la mai multe posturi pentru cercetători științifici tocmai au fost publicate pe site-ul Institutului de Cercetare și Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov. Acesta cuprinde 30 de centre de cercetare și, în această perioadă, încearcă să recruteze nu mai puțin de 36 de cercetători.

„Căutăm cercetători pasionați, cu un excelent potențial de dezvoltare profesională și o puternică orientare spre rezultate. Pozițiile vacante sunt disponibile în domeniul științelor inginerești, al științelor sociale, științelor umaniste, arte, medicină, matematică și sport, în acord cu profilul centrelor de cercetare. Contractul de muncă va avea o durată de 2 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă un an”, se arată în anunţul de recrutare publicat pe pagina Institutului.

În ceea ce privește specificațiile aferente postului, ce ar trebui să-ți apară pe CV, lista pretențiilor nu este deloc mică:

  • să aibă titlul științific de doctor în domeniul relevant pentru Centrul de Cercetare din cadrul ICDT-UNITBV;
  • să aibă cel puțin un ciclu de studii (licență, masterat, doctorat) absolvit în străinătate;
  • să aibă experiență în cercetare de minimum patru ani (perioada studiilor doctorale constituie vechime în activitatea de cercetare), maximum opt ani după obținerea titlului de doctor;
  • să aibă cel puțin două articole în calitate de autor principal, publicate în reviste Clarivate Analytics (lSI Web of Science), clasificate Q1 (first Quartile) sau, pentru domeniul Artelor și Științelor Umaniste, cel puțin un volum ca autor principal publicat Ia o editura cu prestigiu internațional;
  • să cunoască limba engleză și limba română nivel avansat;
  • să poată lucra în echipă;
  • să aibă cetățenie română, EU/EEA.

Salariul de bază conform legislației naționale pentru poziția de cercetător ştiințific este de minimum 3.143 de lei brut, maximum 3.916 de lei brut, în funcție de vechimea în muncă, potrivit anunţului de recrutare publicat pe pagina oficială a Institulului.

La polul opus din privința studiilor se află o ”menajeră internă”, aceasta locuiește cu o familie. Îi este asigurată cazarea, hrana și orice alte cheltuieli de întreținere, pe lângă salariul de 3000 de lei net. Anunțul pentru acest job îl găsești aici.

Tot în România, în această perioadă operatorii de producţie sunt ofertaţi cu salarii nete de 2.000 de lei lunar, frizerii de câini – cu salarii cuprinse între 1.600 de lei şi 2.000 de lei net lunar, iar oamenii dispuşi să lucreze într-un depozit frigoric de produse alimentare – cu salarii de 2.200 de lei „în mână”, potrivit anunţurilor de recrutare de pe un site de profil.

Citește și: