25 aug. 2021 | 12:51

Românii și cardurile: de ce fugim de bancomate și ne place cash-ul

ACTUALITATE
Românii și cardurile: de ce fugim de bancomate și ne place cash-ul

Deși în toate băncile din România se implementează practici de ultimă generație privind digitalizarea, românul încă a rămas fidel banilor gheață.

Românii sunt în continuare dependenți de banii fizici. Chiar dacă la fiecare colț de stradă găsim cel puțin un bancomat, iar băncile prezente în piață au lansat sisteme moderne și complexe de internet banking, cetățenii preferă și în 2021 banii gheață.

Numerarul în circulație, la un maxim istoric în România

În acest moment, numerarul în circulație a ajuns la un nivel maxim în țara noastră. Datele oficiale din piață arată că, peste 8,5% din PIB-ul României, este reprezentat de bani lichizi aflaţi în circulaţie.

Conform unei analize ZF, faţă de aceeaşi perioadă din 2020 creşterea este de peste 10 miliarde.

Practic, oamenii și-au aruncat pe piață economiile, preferând să efectueze cu acești bani tranzacții cash, nu să realizeze operațiuni prin instituțiile bancare sau serviciile de plată online, foarte avansate în țara noastră.

59% din numerarul aflat în circulaţie se află in buzunarele noastre. Prin comparație, pe carduri mai avem doar 41%.

Din nefericire pentru noi, aceasta practica nu este deloc benefică economiei naționale. Analiștii economici sunt de părere că, atunci când oamenii tind să folosească mai mult banii lichizi, există riscul mai mare de fenomene precum evaziunea fiscală.

De asemenea, există riscul dezvoltării unei economii subterane, în care beneficiarii diverselor tranzacții evită fiscalitatea și bugetul național, care alimentează toate sistemele publice, este păgubit.

De aici, evident, se propagă o serie de neajunsuri în lanț. Nefiind bani la buget, instituțiile și serviciile cheie de care beneficiem cu toții riscă să fie subfinanțate, prin urmare, calitatea și eficiența lor vor avea drastic de suferit, la fel și oamenii care nu se vor mai bucura de protecție, de sănătate și de prosperitate în propria lor țară.

Prin urmare, atrag atenția experții, pentru o transparență totală a veniturilor, pentru evitarea fraudelor economice și pentru eficientizarea sistemelor naționale, e nevoie ca banii gheață să fie cât mai puțin folosiți, în favoarea serviciilor digitale, de ultimă generație.