07 mart. 2021 | 18:15

România și-a pierdut avântul la vaccinare: cum am ajuns pe ultimul loc și aici

ACTUALITATE
România și-a pierdut avântul la vaccinare: cum am ajuns pe ultimul loc și aici

În urmă cu aproximativ o lună, autoritățile din România faceau valuri cu performanța lor de a vaccina populația. Acum, am ajuns printre ultimele țări din lume la acest capitol.

Conform datelor agregate de Bloomberg, România nu mai are niciun subiect de laudă când vine vorba de eficiența campaniei de vaccinare desfășurate pe teritoriul țării noastre. Chiar și așa, la nivel global, asta nu taie din faptul că ne bucurăm de cea mai performantă campanie de vaccinare din istoria planetei. Aproximativ 300 de milioane de oameni s-au vaccinat în diverse colțuri ale mapamondului în momentul în care citești aceste rânduri.

Ritmul de vaccinare a accelerat foarte mult peste tot. La ora actuală, discutăm de aproximativ 7,75 milioane de doze de vaccin administrate zilnic. În SUA, țară care a raportat în total aproape 30 de milioane de cazuri de coronavirus, au fost făcute 87,9 milioane de doze. Ritmul de vaccinare din ultima săptămână a fost de 2,16 milioane de doze pe zi, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de 6 luni pentru a imuniza cu două doze 75% din populația Statelor Unite.

După cum se poate vedea și mai jos, dacă ne rezumăm la numărul de inoculări, nu la numărul de doze administrate la suta de locuitori, după SUA, în top se situează China cu 52,5 milioane de doze făcute, Marea Britanie – 22,9 milioane, India – 20,7 milioane și Brazilia – 10,7 milioane.

În ceea ce privește procentul populației inoculate, Israelul conduce detașat clasamentul global, cu 95 de doze administrate la o sută de locuitori. Paradisul turistic Seychelles este pe poziția a doua cu 85 de doza la suta de locuitori. Emiratele Arabe Unite sunt de asemenea foarte eficiente din acest punct de vedere, cu 58 de doze administrate la o sută de locuitori. Urmează Maldive cu 39 și Marea Britanie cu 34 de doze.

România se află pe locul 30 în lume, cu doar 9,18 doze administrate la o sută de locuitori, cu un procent infim peste media întregii Uniuni Europene de 8,96 doze/100 de locuitori. Pentru referință, în același clasament, România se afla pe locul 13.

clasament vaccinare europa medie românia

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele