Riscurile abuzului de cafea, dezvăluite: câte cești ai voie să bei pe zi, de fapt

Riscurile abuzului de cafea, dezvăluite: câte cești ai voie să bei pe zi, de fapt

Vești proaste pentru cei dependenți de cofeină. Un nou studiu a legat consumul excesiv de cafea de un risc considerabil mai mare de a dezvolta demență, mai târziu în viață.

După ce a cercetat dosarele medicale ale 17.702 de voluntari din baza de date Biobank din Marea Britanie, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Australia de Sud a găsit o corelație uimitoare între consumul de multă cafea – șapte sau mai multe căni pe zi – și o creștere cu 53% a riscului de demență.

Și nu este vorba doar despre demență. Studiul, pe care echipa l-a recent în revista Nutritional Neuroscience, arată, de asemenea, o legătură între consumul abundent de cafea și o prevalență mai mare a modificărilor fizice ale creierului și a altor boli neurologice. Una peste alta, este o revelație șocantă despre latura periculoasă a ceea ce este de departe unul dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume.

Dacă bei multă cafea, riști să faci demență

„Având în vedere toate concluziile la care am ajuns în studiu, am constatat în mod cert că un consum mai mare de cafea a fost semnificativ asociat cu un volum de creier redus”, a declarat autorul studiului principal și neurologul Universității din Australia de Sud Kitty Pham, într-un comunicat de presă al universității. „În esență, consumul a mai mult de șase căni de cafea pe zi poate duce la riscul de boli ale creierului, cum ar fi demența și accidentul vascular cerebral”.

Cafeaua este unul dintre acele alimente care, alături de vin și ciocolată, par a fi blocate într-un continuu studiu de cercetare care spune că îți vor îmbunătăți sau îți vor ruina sănătatea. Adevărul este că cercetarea nutrițională este extrem de dificilă, astfel încât diferite studii tind să indice direcții diferite. Dar amploarea acestui nou studiu, împreună cu cantitatea extrem de mare de date despre cafea pe care au examinat-o cercetătorii, îi conferă o credibilitate suplimentară.

Cercetătorii spun că nu sunt încă siguri de ce să bei atât de multă cafea este corelat cu un risc crescut de accident vascular cerebral sau demență. În orice caz, au adăugat că probabil nu ar trebui să te abții de la băut cafea, dar cu moderație.

„Consumul tipic zilnic de cafea se situează undeva între una și două căni standard de cafea”, a declarat autorul principal al studiului, Elina Hyppönen. „Desigur, deși măsurile unitare pot varia, câteva căni de cafea pe zi sunt, în general, în regulă. Cu toate acestea, dacă îți dai seama că bei mai mult de șase căni de cafe ape zi, este timpul să te oprești”.

Citește și: