S-au descoperit noi beneficii medicale pentru oamenii care beau des cafea. Ți se poate prelungi viața, dacă bei trei căni zilnic

S-au descoperit noi beneficii medicale pentru oamenii care beau des cafea. Ți se poate prelungi viața, dacă bei trei căni zilnic

De-a lungul timpului, consumul de cafea a fost asociat cu multe beneficii pentru organism, în special pentru sănătatea celulelor creierului sau ale pielii. Veștile sunt mai bune de atât! Un studiu recent efectuat ne arată că persoanele care beau des cafea pot fi mai protejate împotriva afecțiunilor hepatice, spre deosebire de oamenii care nu consumă cafea.

Consumul de cafea cofeinizată, fie ea măcinată sau instant, este asociat cu un risc redus de a dezvolta boli hepatice cronice și afecțiuni hepatice asociate, potrivit unui studiu publicat în jurnalul BMC Public Health .

Cercetătorii de la Universitățile din Southampton și Edinburgh, Marea Britanie, au descoperit că oamenii care consumă orice tip de cafea, prezintă un risc redus de a dezvolta și de a muri din cauza bolilor hepatice cronice.

Potrivit cercetătorilor, pentru a te bucura de aceste efecte benefice asupra organismului, ar fi nevoie, în medie, de trei-patru căni de cafea pe zi.

Autorii au studiat datele Biobank din Marea Britanie de la 495.585 de participanți. Subiecții au fost urmăriți pe o perioadă medie de 10,7 ani pentru a observa cine a dezvoltat boli hepatice cronice și afecțiuni hepatice conexe.

Cafeaua ar putea fi folosită ca tratament preventiv împotriva bolilor hepatice

Dintre toți participanții incluși în studiu, 78% (384.818) au consumat cafea măcinată sau instant, cofeinizată sau decofeinizată, în timp ce 22% (109.767) nu au băut niciun fel de cafea.

În perioada de studiu, au fost depistate 3.600 de cazuri de boli hepatice cronice, inclusiv 301 decese. În plus, au existat 5.439 de cazuri de boli hepatice cronice sau steatoză (o acumulare de grăsime în ficat cunoscută și sub numele de boală hepatică grasă) și 184 de cazuri de carcinom hepatocelular, un tip de cancer hepatic.

În comparație cu cei care nu au băut cafea, consumatorii de cafea au înregistrat un risc redus cu 21% de boli hepatice cronice, un risc redus cu 20% de boli hepatice cronice sau grase și un risc redus cu 49% de deces prin boli hepatice cronice.

În plus, la grupul care a băut cafea măcinată au fost observate cele mai notabile beneficii ale consumului de cafea. Cafeaua instant, care are un nivel scăzut de Kahweol și cafestol a fost, de asemenea, asociată cu un risc redus de boli hepatice cronice, deși proporția este mai mică decât în cazul cafelei măcinate.

„Cafeaua este accesibilă pe scară largă și beneficiile pe care le vedem din studiul nostru pot însemna că ar putea oferi un potențial tratament preventiv pentru bolile hepatice cronice. Acest lucru ar fi deosebit de valoros în țările cu venituri mai mici și cu acces mai slab la asistență medicală”, susține Dr. Oliver Kennedy, autorul principal al studiului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: