31 dec. 2021 | 09:55

REVIEW: Motivele pentru care ar trebui să vedem „The Lighthouse” de mai multe ori

ACTUALITATE
REVIEW: Motivele pentru care ar trebui să vedem „The Lighthouse” de mai multe ori

„The Lighthouse” este, poate, unul dintre cele mai bune filme ale ultimei perioade – cu toate astea, nu este un film pentru orișicine.

Pot spune cu toată tăria că „The Lighthouse” este unul dintre cele mai bune filme, dintre cele văzute în ultimii ani. În paralel, nu am cum să nu realizez faptul că părerea s-ar putea să nu-mi fie împărtășită decât de un mic segment, adesea nișat, dal cinefililor.

Dacă ai apreciat filmele realizate de Stanley Kubrick, ori poate te-ai uitat cu plăcere la tot ce a creat, vreodată, David Lynch, s-ar putea ca „The Lighthouse” să fie exact acea peliculă care lipsea din viața ta.

Oricare ar fi motivele, „The Lighthouse” trebuie măcar încercat. Iar dacă nu l-ai înțeles din prima, nu te va judeca nimeni dacă îl vei urmări de mai multe ori. Ba chiar aș putea spune că e recomandat să faci asta.

„The Lighthouse” e filmul acela care ți se strecoară în creier pe nesimțite

Regizorul Robert Eggers reușește, printr-o metodă știută numai de el (ok, și de Ingmar Bergman) să-ți schimbe percepția și să-ți altereze realitate pe care crezi că o cunoști atât de bine. Nimic din ceea ce vezi nu e real și, totodată, tot ceea ce vezi este atât de real încât te poate speria. Thriller, dramă noir, în dulcele stil clasic, și un Robert Pattinson care a reușit, de-a lungul timpului, să curățe de pe sine orice urmă a dezastrului „Twilight”.

Lui i se alătură Willem Dafoe care, după cum bine știm, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Împreună, cei doi actori dau naștere unui singur personaj, în anumite momente fiindu-ți extrem de greu să realizezi cine e Tom și cine e Thomas.

„The Lighthouse” a fost nominalizat atât la premiile Oscar, ediția din 2019, cât și la premiile BAFTA.

În concluzie, de ce trebuie să-l vezi de mai multe ori? Pentru că, de fiecare dată, vei face cunoștință cu noi și noi substraturi, ascunse cu grijă atât în scenariu, cât și în montajul cinematografic de excepție.31

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele