Reguli mult mai dure pentru Bitcoin: cum vrea UE ”să urmărească” tranzacțiile cu criptomonede

Reguli mult mai dure pentru Bitcoin: cum vrea UE ”să urmărească” tranzacțiile cu criptomonede

Piața criptomonedelor, în frunte cu Bitcoin, nu mai poate fi ignorată, dar trebuie reglementată. UE se gândește fix la acest aspect.

Uniunea Europeană caută să înăsprească regulile de pe piața criptomonedelor. Activele digitale au atras atenția multor investitori – de la cei care caută să se îmbogățească peste noapte până la marii investitori de pe Wall Street.

Astfel, companiile care transferă Bitcoin sau alte criptomonede trebuie să colecteze detalii privind expeditorii şi destinatarii, pentru a ajuta autorităţile să combată banii murdari, potrivit unui proiect al Comisiei Europene.

Reguli mai dure pentru Bitcoin și alte criptomonede

Legea propusă de Comisia Europeană va aplica tranzacţiilor cu criptomonede aşa-numita regulă a călătoriei, pentru ca acestea să poată fi urmărite. Regula, care este una dintre recomandările unei autorităţi de reglementare interguvernamentale, numită Financial Action Task Force (FATF) (Grupul de Lucru pentru Acţiune în Domeniul Financiar) este aplicată deja transferurilor electronice.

”Amendamentele de astăzi vor asigura ca transferurile de active cripto, cum ar fi bitcoin, să paotă fi urmărite în totalitate şi vor permite prevenirea şi detectarea posibila lor utilizare pentru spălarea de bani sau terorism financiar”, a anunţat Comisia într-un comunicat.

O companie care gestionează active cripto pentru un client trebuie să includă numele clientului, adresa, data naşterii şi numărul contului şi numele persoanei care primeşte activele cripto respective.

Furnizorul de servicii al destinatarului trebuie la rândul său să verifice dacă sunt disponibile toate informaţiile necesare. Oferirea unor portofele de active cripto anonime va fi interzisă, ca şi conturile bancare anonime, care sunt deja interzise de către regulile UE împotriva spălării banilor.

Aprobarea finală a proiectulu ide lege va fi dată de statele UE şi de Parlamentul European.

Decizia vine într-o săptămână agitată pentru Bitcoin și alte criptomonede. Piața s-a prăbușit la începutul acestei săptămâni, iar Bitcoin a căzut sub pragul psihologic de 30.000 de dolari. E un semnal că lucrurile nu merg în direcția dorită de investitori. Poate fi, însă, doar o chestiune de moment, o reașezare pentru o creștere ulterioară.

Citește și: