Poate cel mai ambițios proiect de IT din România: ce este ClusterPower și de ce se construiește la noi

Poate cel mai ambițios proiect de IT din România: ce este ClusterPower și de ce se construiește la noi

În luna iulie au început lucrările la cel mai mare centru de date din România. Cluster Power deschide în județul Dolj, centru de excelență pentru calcul de înaltă performanță și Inteligență Artificială. Parcul tehnologic se va întinde pe o suprafață de 25.000 mp în localitatea Mischii.

Proiectul începe cu realizarea infrastructurii de utilități necesare funcționării echipamentelor IT. Prima fază va fi turnarea fundației urmată de construirea centralei electrice și ridicarea primei unități, din cele cinci, care vor dota centrul de date. În momentul asta pe șantier lucrează 40 de persoane. Se estimează ca în decembrie 2021 să fie finalizat primul modul.

Centrul de date va deveni cel mai puternic punct de comunicații regional. Acesta va avea legătură prin fibră optică directă cu Frankfurt și Amsterdam. De asemenea va fi conectat la 750 de centre de date din lume.

Ce își propune ClusterPower?

ClusterPower a fost înființată în 2019 de trei antreprenori români: Cosmin Georgescu, Vladimir Ester și Carmen Ursa Georgescu. Ei vor crea un centru de infrastructură de Inteligență Artificială de tip one-stop-shop, dezvoltat împreună cu Nvidia.

Cosmin Georgescu, fondator și CEO ClusterPower, declară “Suntem încântați să anunțăm începerea lucrărilor la acest proiect. Prin el vom putea oferi clienților și partenerilor noștri o infrastructură cu o aplicabilitate largă care va putea contribui la accelerarea digitalizării economiei și creșterea competitivității în cercetare, învățământ și industrie. Avem alături de noi pe unii dintre cei mai prestigioși și experimentați ingineri și furnizori de echipamente din lume ceea ce ne întărește convingerea că investiția noastră va fi un punct de referință în dezvoltarea României. Echipele implicate în proiect provin din România, SUA, Germania, UK, Austria, Cehia și centrele globale de suport aferente. Suntem abia la început, dar când vor fi încheiate primele faze ale construcției, ClusterPower va deveni cel mai mare furnizor de Cloud și Compute din Europa de Est”.

Antreprenorul general al lucrărilor de construcții este compania General Security din Cluj- Napoca. Antrepriza generală pentru echipamentele IT și infrastructura de utilități este asigurată de firma Bit Invest Târgoviște. Echipamentele care vor fi montate în centrala electrică vor fi furnizate de Rolls Royce – MTU, General Electric, Hitachi ABB. Pentru infrastructura de cloud, ClusterPower are semnate acorduri cu companii precum NVidia, HP, NetApp, Cisco Systems, F5, Palo Alto Networks, Exagrid, Schneider, Vertiv, și York.

 


                          
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: