Centrul de date subacvatic al Microsoft îți transmite live ce se întâmplă în apă

Centrul de date subacvatic al Microsoft îți transmite live ce se întâmplă în apă

Centrul de date subacvatic creat de Microsoft este operațional, iar compania a instalat și două camere la exteriorul acestuia, ca să vezi ce se întâmplă în jurul său.

Microsoft a pus în funcțiune centrul de date subacvatic, din apropierea insulelor Orkney, în preajma Scoției. Acesta găzduiește 27,6 petabytes de date, sau 27.600 TB; în interior sunt 12 rack-uri cu un total de 864 de servere. Centrul de date este alimentat și conectat la internet prin intermediul unui cablu uriaș, care îi face legătura cu țărmul.

Microsoft a mai experimentat cu astfel de centre de date în trecut, iar cel actual va sta pe fundul apei cel puțin cinci ani. La aproximativ două luni după ce scriam despre scufundarea centrului de date, Microsoft a instalat și două camere web care transmit live din afara centrului de date. Astfel, poți să observi câți pești se învârt în jurul structurii. Pentru Microsoft, însă, camerele video sunt un prilej bun de a monitoriza condițiile de mediu din jurul centrului.

În timpul folosirii la capacitate maximă, întregul centru de date are nevoie doar de aproximativ 0,25 MW de putere pentru a funcționa, iar aceasta este livrată de pe țărm, din surse regenerabile.

Centrul este mare cam cât un container de mărfuri și are instalate sisteme de răcire, însă mult mai simple decât cele folosite pentru centrele clasice. Asta se întâmplă deoarece apa are o temperatură destul de scăzută în adâncuri, iar asta reușește să țină serverele destul de reci. Echipa va monitoriza timp de 12 luni performanța centrului de date, care a fost creat pentru a opera cinci ani fără să aibă nevoie de mentenanță. Va fi analizat și impactul asupra mediului înconjurător, iar camerele ar trebui să-i ajute pe experți.

Poți urmări transmisiunea live aici.