Nu-ți mai schimbi telefonul la fel de des: propunerea din Europa care ne interesează pe toți

Nu-ți mai schimbi telefonul la fel de des: propunerea din Europa care ne interesează pe toți

Comisia Europeană lucrează la un proiect care este în avantajul nostru. Dacă acesta va fi adoptat, nu vom mai fi nevoiți să ne schimbăm telefoanele atât de des.

Proiectul de hotărâre este făcut la propunerea Germaniei. Aceasta vrea o lege care impune producătorilor de telefoane să livreze actualizări de securitate, timp de cinci ani de la achiziționarea telefonului.

Astfel, Guvernul Federal al Germaniei vine cu două condiții. Prima dintre ele este ca perioada obligatorie de actualizări de securitate, pe care producătorii trebuie să le asigure, să fie crescută la șapte ani. Ce-a de-a doua este ca producătorii să asigure piesele de schimb.

Ca urmare, toți producătorii de telefoane ar trebui să asigure, pe teritoriul Uniunii Europene, șapte ani de update-uri de securitate și de piese de schimb pentru dispozitivele vândute aici.

Cu ce ne ajută pe noi această schimbare?

Propunerea ajută utilizatorii să folosească un telefon mai mult de 2,5 – 3,5 ani, cât este media acum. Argumentul Germaniei este, că în felul acesta, mediul înconjurător va fi protejat. Cum era de așteptat, producătorii se opun acestei propuneri, prin grupul de sprijin DigitalEurope. Din el fac parte și Google, Apple și Samsung.

Grupul este de acord cu doar trei ani de actualizări de securitate, iar piesele de schimb să fie doar ecranele și bateriile. Camerele foto, difuzoarele și alte componente ale telefoanelor nu fac parte din categoria celor asigurate de producător.

Deocamdată, este doar un proiect de lege la care se lucrează. Dacă propunerea va fi adoptată, ar urma să intre în vigoare până în anul 2023. Impactul va fi foarte puternic și va schimba dinamica pieței de vânzare a telefoanelor. De asemenea, va avea o contribuție majoră în ceea ce privește securitatea sistemelor de operare mobilă.

Dacă Apple oferă cinci ani de update-uri, majoritatea producătorilor de telefoane cu Android se opresc la cel mult trei ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: