24 dec. 2021 | 11:55

Noi taxe pentru români: vestea proastă apare chiar în prag de sărbători și vine de la Comisia Europeană

ACTUALITATE
Noi taxe pentru români: vestea proastă apare chiar în prag de sărbători și vine de la Comisia Europeană

Actuala coaliție de guvernare din România a promis, încă de la preluarea șefiei Executivului, că nu vor fi implementate prea curând noi taxe pentru români. Totuși, Comisia Europeană pare să ne pregătească altceva și nu doar nouă, ci tuturor statelor membre.

După cum știm, statele membre ale Uniunii Europene și-au întocmit, fiecare în parte, planuri ample de finanțare, pentru redresarea economică post-pandemică.

Este vorba despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde și țara noastră a specificat o serie de măsuri și investiții fără precedent, ce urmează să fie implementate în anii următori, pentru dezvoltarea economică sustenabilă a țării noastre.

Măsurile vor fi implementate datorită unor pachete de fonduri obținute de la Uniunea Europeană. Doar că, pentru a se asigura că primește banii înapoi, Uniunea Europeană ia în calcul implementarea unor taxe noi pentru statele membre.

Ar fi vorba despre trei noi taxe

Miercuri, Comisia Europeană a dat undă verde implementării a trei noi taxe în blocul european care ar urma, pe parcursul următoarelor decenii.

Prima taxă se bazează pe veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii (ETS).

A doua taxă se bazează pe resursele generate de mecanismul propus al UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon. Comisia propune alocarea către bugetul UE a 75% din veniturile generate de acest mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon. Veniturile pentru bugetul UE sunt estimate la aproximativ un miliard de euro pe an în medie pentru perioada 2026-2030 (0,5 miliarde euro în medie în perioada 2023-2030).

În fine, cea de-a treia taxă are la bază cota din profiturile reziduale ale întreprinderilor multinaţionale care vor fi realocate statelor membre ale UE în temeiul recentului acord OCDE/G20 privind realocarea drepturilor de impozitare („Pilonul unu”). Comisia propune o resursă proprie echivalentă cu 15% din cota profiturilor reziduale ale întreprinderilor care fac obiectul domeniului de aplicare, care vor fi realocate statelor membre ale UE.