18 mai 2021 | 11:30

Musk, din nou în prim-planul segmentului criptomonedelor. Ce anunț a făcut miliardarul

ACTUALITATE
Musk, din nou în prim-planul segmentului criptomonedelor. Ce anunț a făcut miliardarul

CEO-ul SpaceX și Tesla, Elon Musk, este personajul central din subiectul criptomonedelor în ultima vreme.

„Pentru a miliarda oară, Elon nu este prietenul tău”, a spus mâniat un fan Bitcoin, după ce Musk a anunțat că Tesla nu mai acceptă moneda digitală săptămâna trecută. „Este un miliardar care va continua să folosească crypto-ul ca vehicul de investiții pentru a face mai mulți bani”.

Însă acum Musk atacă și scoate în evidență timpul petrecut la compania de plăți digitale PayPal, pentru acreditări în lumea finanțelor online.

„Hei, „experților în criptomonede”, ați auzit vreodată de PayPal?”, li s-a adresat Musk în batjocură celor care-l blamează. „Este posibil să știu mai mult decât vă dați voi seama despre cum funcționează banii”.

Realitatea, desigur, este că PayPal a găsit o nișă considerabilă în finanțele online și a făcut și Musk un bănuț destul de mare în acest proces. Dar, în esență, PayPal poziționează finanțele drept domeniul unei autorități centrale care controlează mișcarea banilor, spre deosebire de Bitcoin, care este fundamental descentralizat.

Musk le-a dat replica haterilor care-l atacă

Musk, totuși, a dus mai departe această concepție a celor două tipuri de tehnologie financiară. „Bitcoin este, de fapt, extrem de centralizat, cu supermajoritatea controlată de o mână de companii de minare (aka hashing)”, a scris el pe Twitter.

Dogefather s-a poziționat undeva între un avocat serios al criptomonedelor și un troll care postează despre asta ca un subiect recurent.

În ceea ce privește partea mai puțin serioasă, el a postat nenumărate meme despre crypto-ul memabil Dogecoin, în procesul de creștere a sumelor sale, la cote extraordinare.

Pe de altă parte, totuși, sub conducerea sa, Tesla a achiziționat 1,5 miliarde de dolari în Bitcoin și a început să accepte, de fapt, simbolul digital, în schimbul unor noi vehicule electrice la începutul acestui an. Mișcări care au fost, de altfel, binevenite de către susținătorii crypto.

Dar, în această lună, Musk și-a inversat poziția, spunând că, din cauza taxei ecologice a exploatării minării de criptomonede, Tesla a suspendat toate plățile pentru mașinile Tesla în Bitcoin. O mișcare care a fost, de data asta, întâmpinată de indignarea din partea acelorași creiere de criptare pe care Musk le-a cam spălat cu meme-urile sale despre tehnologie.

Cu alte cuvinte, Musk face din nou ceea ce face el cel mai bine de ceva timp: menține lumea în alertă. Pentru că, nu?, e o autoritate în multe domenii.