14 sept. 2021 | 10:00

Mozzarella de laborator reprezintă viitorul: compania care a renunțat la vaci pentru brânză

ACTUALITATE
Mozzarella de laborator reprezintă viitorul: compania care a renunțat la vaci pentru brânză

În cazul în care nu mâncai brânză din cauza impactului vacilor asupra mediului, te vei bucura să afli că, acum, există o alternativă mai ecologică, iar după cea mai recentă rundă de finanțare, mozzarella și ricotta scoase din laborator ar putea ajunge și în România.

Un startup din Berlin are o specializare mai neobișnuită. Cu echipă de cercetători cât se poate de talentați în spate, compania s-a specializat pe producția de brânză de tip mozzarella și ricotta fără ajutorul vacilor. Ideea pare să fie una de interes la nivel global, având în vedere că tocmai a reușit să obțină o finanțare record de la investitori dornici să profite de piața în creștere de alternative la produsele lactate de origine animală.

Ce face Formo, producătorul de mozzarella și ricotta fără lapte

Startup-up Formo din Berlin tocmai a beneficiat de o finanțare de 50 de milioane de dolari, în cadrul unei runde de finanțare de tip seria A. Dacă nu era evident, aceasta este o sumă record pentru o companie europeană de tip foodtech. Din acești bani, speră să-și extindă portofoliul de produse cu tipuri de brânză maturată, precum cheddar sau gruyere. În plus, va face eforturi pentru a-și extinde și îmbunătăți departamentul de fermentare.

„Vorbim despre un produs care trebuie să ajungă la o producție de masă sau să fie produs în volume mari, așa că acum lucrăm la majorarea producției. Vrem să ne extindem gama și să fim siguri că putem acoperi aproape orice tip de brânză”, a declarat Raffael Wohlgensinger, cofondatorul și directorul general de la Formo.

Veste bună pentru Formo vine după ce investitorii au început să direcționeze fonduri spre o nouă generație de start-up-uri care încearcă să ofere plăcerea de a mânca brânză, fără impactul dăunător asupra mediului derivat din creșterea animalelor în ferme. Companii precum Miyoko’s Creamery din SUA și Stockeld Dreamery din Suedia au strâns finanțare în ultimele săptămâni, în timp ce mari companii precum Oatly Inc văd în lactatele alternative o nouă frontieră pentru extindere.

Pe termen lung, Formo, cunoscută anterior sub denumirea Legendairy Foods GmbH, speră să copieze același gust și textura brânzei adevărate. Tehnologia sa de fermentare se bazează pe microbi pentru a crea proteinele care stau la baza brânzei. „Produsele noastre conțin de fapt proteine de lapte, dar nu le obținem de la o vacă. Le obținem de la micro-organisme”, precizează Britta Winterberg, cofondator și director științific la Formo. Produsele de la Formo nu conțin lactoză. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele