Planta care poate fi folosită în producția de brânză

Planta care poate fi folosită în producția de brânză

Oamenii de știință ruși au găsit cea mai bună utilizare posibilă pentru o specie de buruieni: folosirea acesteia pentru a face vin și brânză.

Se pare că extractul de frunze din floarea „Bidens pilosa”, cunoscută și sub denumirea de „hairy beggarticks”, este destul de eficient pentru a descompune proteinele, potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul Internațional de Cercetări Științifice și Tehnologice. Cercetătorii cred că ar putea fi un instrument nou și promițător pentru industria alimentară.

Se pare că extractul de frunze conține enzime utile procesului de producere a vinului și a brânzeturilor, deci nu este un înlocuitor pentru struguri sau lapte. Dar prezintă o alternativă bazată pe plante la enzimele scumpe utilizate în industria alimentară, au spus oamenii de știință ai South Ural State University.

De la medicament la aliment

“Există o lungă tradiție de a folosi «Bidens pilosa» ca medicament”, a declarat Irina Porotoko, șeful Departamentului SUSU pentru Tehnologia Alimentelor și Biotehnologiei. „Datorită prevalenței sale, utilizarea sa, în opinia noastră, este extrem de benefică în vinificație și prelucrarea laptelui, unde extractul de «Bidens pilosa» poate deveni o alternativă la multe enzime animale”, adaugă ea.

Oamenii de știință au mers mai departe și vor să descompună și mai multe părți ale plantei, originară din SUA, dar răspândită în întreaga lume.

În acest studiu particular, cercetătorii au privit doar enzime din frunzele plantei – dar tulpinile, rădăcinile și florile ar putea reprezenta și mai multe descoperiri.

„Bidens pilosa” este o specie anuală de plantă cu flori erbacee din familia de margarete „Asteraceae”. Numeroasele sale denumiri comune includ „black-jack”, „beggarticks”, „cobbler’s pergs” sau „Spanish needle”. „Bidens pilosa” este o plantă răspândită în întreaga lume, ea fiind originară din America tropicală. În Rusia, planta a fost găsită în Orientul Îndepărtat. „Bidens pilosa” aparține plantelor interzise pentru import.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: