Mașina personală rămâne, în continuare, modul preferat de transport. Ce alternative avem
Ca urmare a pandemiei, atât românii cât și cetățenii Uniunii Europene preferă, deocamdată, să se deplaseze cu mașina personală. Platformele alternative de transport sunt neglijate, în momentul ăsta.
Specialiștii spun că modalitățile alternative își vor reveni pe termen mediu și lung. Potrivit lor, cel mai puternic avans fiind estimat pentru platformele de car sharing și închirieri. Așa arată raportul realizat de departamentul de strategie globală din rețeaua PwC, denumit ”The 2021 Digital Auto Report”.
Conform studiului de mai sus, cota de piață a platformelor de car sharing și închirieri ar urma să crească de la 6%, cât este acum, la 10% în 2025. Urmând să ajungă în anul 2035 la 21%. Cel mai greu își vor reveni platformele afectate de pandemie. Printre ele se numără și Bolt, platforma de mobilitate ride sharing. Aceasta va crește de la 2%, cât este anul acesta, la doar 3% în 2025. Ea va înregistra în 2035 în jur de 7%.
Vom mai folosi mașina personală, după pandemie?
Același raport arată că utilizarea mașinii personale va scădea de 92%, în acest an, la 87% în 2025. În 2035 va scădea cu doar 72%.” Consumatorii sunt tot mai preocupați pentru sănătatea și siguranța lor și vor continua să folosească mașina personală pentru a se deplasa și după pandemie. Iar această tendință se reflectă și în cifre, piața la nivelul UE înregistrând, potrivit ACEA, o creștere cu peste 11% în ianuarie-august, față de perioada similară din 2020, în pofida problemelor cauzate de lipsa unor componente. România se înscrie în trend, cu un avans al vânzărilor de 7% în perioada amintită, impulsionate și de programul Rabla.
Totuși, chiar dacă mașina personală rămâne pe primul loc în topul preferințelor de mobilitate, vedem perspective pozitive pentru alternativele de mobilitate, în special pentru platformele de car sharing, care închiriază și mașini electrice, dar și pentru utilizarea bicicletei sau mersul pe jos”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider pentru industria Auto în cadrul PwC România. În ceea ce privește vânzarea mașinilor electrice, se preconizează că, parcul auto european va stagna.