31 dec. 2021 | 11:50

Lovitură dură pentru una dintre cele mai puternice bănci. A fost prinsă cu minciuna

ACTUALITATE
Lovitură dură pentru una dintre cele mai puternice bănci. A fost prinsă cu minciuna

Chiar la final de an, sectorul bancar european se cutremură. Este vorba despre un scandal iscat în jurul uneia dintre cele mai prestigioase companii din regiune.

Deutsche Bank, cel mai mare grup bancar din Germania, a primit o lovitură dură de la organismele de control.

S-a descoperit ilegalitatea

Organismul care supervizează sectorul financiar german, BaFin, a aplicat băncii în cauză o amendă de peste 8,6 milioane de euro pentru controale legate de rata dobânzii Euribor, transmite Reuters.

Potrivit explicațiilor instituției de control din Germania, amenda a fost aplicată în baza unei prevederi legale din 2018 prin care se încearcă prevenirea manipulării Euribor, o rată interbancară de referinţă în sectorul financiar mondial.

„La acel moment banca nu implementase politici şi sisteme eficiente de prevenţie şi de control”, a informat BaFin.

BaFin a mai spus că Deutsche Bank nu a avut întotdeauna „sisteme, controale și politici eficiente de prevenire” pentru a asigura „integritatea și fiabilitatea” datelor referitoare la Euribor.

Însă important de menționat este că în vizorul autorităților de control au intrat numai operațiunile efectuate de bancă în perioada aprilie 2019 – aprilie 2020. În luna aprilie, BaFin a intervenit și a cerut reprezentanților Deutsche Bank să implementeze măsuri de siguranţă suplimentare pentru a preveni spălarea banilor.

Această amendă primită acum de bancă, deși se ridică la o sumă uriașă, nu reprezintă totuși o noutate și nici măcar o surpriză, în condițiile în care grupul german se tot confruntă, în ultimul an, cu astfel de situații și sancțiuni de la organismele de control.

Trebuie punctat și faptul că această nouă sancțiune vine la mai puțin de șapte ani după ce Deutsche Bank a fost forțată să plătească o sumă record de 2,5 miliarde de dolari într-o înțelegere cu autoritățile din SUA și Marea Britanie, după ce s-a constatat că mai mulți angajați s-au înțeles pentru a manipula Libor