Infractorii cibernetici profită de orice ocazie. Companiile mari care sunt afectate
Infractorii cibernetici încearcă în mod constant să exploateze vulnerabilitățile din sistemul de operare sau din programe. Pentru a-și maximiza oportunitățile de profit, ei afectează cât mai multe persoane sau companii.
Companiile caută să își remedieze defectele din programele lor software, prin actualizări. În schimb, utilizatorii uită să își actualizeze sistemele cu noi versiuni. De aceea, ei pot devenii astfel ținta principală a atacurilor cibernetice.
Cele mai mari companii afectate de vulnerabilități
În prima jumătate a anului 2021, Google a avut 547 de vulnerabilități acumulate. Produsul lor, Chrome, este unul dintre cele mai exploatate în rândul hackerilor. Asta se întâmplă deoarece are foarte mulți utilizatori. Peste 3 miliarde de oameni folosesc browserul, făcând din el victima perfectă.
Microsoft este și el expus atacurilor, deoarece s-au găsit 432 de vulnerabilități. Se pare că, atacatori sponsorizați de China au abuzat de vulnerabilitățile Microsoft Exchange Server, pentru a efectua atacuri ransomware. Oracle a înregistrat un total de 316 vulnerabilități, în primele șase luni ale anului 2021. Ele au fost găsite în Oracle WebLogic Server.
După aceștia urmează în top Cisco, SAP, IBM, Jenckins, Apple, Linux și Aruba. Nu toate vulnerabilitățile sunt periculoase, unele ies în evidență datorită relevanței sau pericolului lor deosebit. În prima jumătate a anului 2021, au fost descoperite 1.023 de vulnerabilități cu un nivel de risc de 10. Cele care au scoruri mai mici fie nu sunt periculoase, fie sunt greu exploatabile.
”Exploatarea vulnerabilităților din produsele Google sau Microsoft le permite infractorilor cibernetici să sondeze milioane de sisteme. În timp ce giganții din domeniul tehnologiei fac o treabă destul de bună în ceea ce privește ținerea la curent cu exploatările și își actualizează în mod constant software-ul, oamenii și organizațiile trebuie să le urmeze exemplul și să țină pasul cu actualizările pentru a preveni alte exploatări”, se arată în analiza celor de la Atlas VPN.
Ce obțin infractorii cibernetici în urma atacurilor?
Prin atacurilor lor, hackerii au scopuri diferite. Unii inserează programe malware care pot fura acreditările de conectare ca să poată lansa ransomware sau mineri de criptomonede. Alții urmăresc să obțină informații sensibile, care pot fi exploatate ulterior. de asemenea, mai sunt cei care vor să obțină vizibilitate pentru site-uri sau produse proprii.
Companiile încearcă tot timpul să remedieze vulnerabilitățile, odată ce au cunoștință de ele. Cu toate acestea, pentru a vă feri de aceste tip de probleme, este esențial să actualizați periodic sistemele de operare și software-ul dispozitivelor dumneavoastră. Specialiștii recomandă să utilizați un program antivirus și un firewall la dispozitivele și rețeaua dumneavoastră.