20 mai 2021 | 12:30

Impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale: ce legătură există între Facebook și depresie

ACTUALITATE
Impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale: ce legătură există între Facebook și depresie

Un număr tot mai mare de dovezi științifice sugerează că poate exista o legătură între utilizarea rețelelor sociale și depresie, relatează NPR, cu o creștere a depresiei și a sinuciderilor în rândul adolescenților de peste un deceniu. Ce impact are Facebook în acest sens.

Unii experți consideră că Facebook încearcă să demonteze orice corelație între rezultate precare ale sănătății mintale și utilizarea rețelelor sociale.

Este un subiect pertinent, deoarece Facebook încearcă să-și aducă produsele într-un grup demografic din ce în ce mai tânăr. Chiar recent, un grup de 40 de procurori generali ai statului l-au îndemnat pe CEO-ul Mark Zuckerberg să renunțe la planurile de a crea o versiune a Instagram (deținută de Facebook) destinată tinerilor cu vârsta sub 13 ani, potrivit NBC.

Cu toate acestea, Zuckerberg a pus sub semnul întrebării cercetarea în timpul unei audieri din martie, care l-a inclus și pe CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, și pe CEO-ul Google, Sundar Pichai.

De ce ne face Facebook depresivi

„Nu cred că cercetarea este concludentă în acest sens”, a spus el reprezentantului Cathy McMorris Rodgers (R-WA) în timpul ședinței, după ce i-a cerut să recunoască legătura dintre agravarea sănătății mintale a copiilor și utilizarea rețelelor sociale.

Cercetătorii nu sunt de acord cu evaluarea lui Zuckerberg.

„Dovezile corelaționale care arată că există o legătură între utilizarea rețelelor sociale și depresie sunt destul de definitive în acest moment”, a declarat profesorului de psihologie al Universității de Stat Diego, Jean Twenge, pentru NPR.

Tot el adaugă că cele mai mari și mai bine realizate studii pe care le avem cu toții arată că adolescenții care petrec mai mult timp pe rețelele de socializare sunt mai predispuși să fie deprimați sau nefericiți.

Cu toate acestea, dovezile sunt departe de a fi concludente. Datele obiective sunt greu de găsit, iar finanțarea este redusă.

„Vă bucurați de un scut de răspundere învechit care vă stimulează să priviți în altă parte sau să luați jumătate de măsuri, în timp ce câștigați miliarde în detrimentul copiilor noștri, sănătății noastre și adevărului”, a declarat reprezentantul Kathy Castor (D-FL) în timpul audierii, citat de NPR.

În cadrul aceleiași audieri, Zuckerberg a dezvăluit că compania sa cercetează intern efectele asupra sănătății mintale ale rețelelor sociale asupra copiilor. Dar că nu este dispus să împărtășească concluziile sale.

Pandemia nu ne-a ajutat să ne îndepărtăm de social media

„Cred că au făcut cercetările”, a declarat pentru NPR McMorris Rodgers, care a participat la audierea din martie și l-a arătat cu degetul pe Zuckerberg pe această temă. „Nu sunt transparenți”.

McMorris Rodgers este de părere că Facebook este mult mai îngrijorat de rezultatele sale. Și asta include motivația sa de a vinde reclame pe baza engagement-ului. Profiturile companiei sunt direct legate de câți oameni sunt angajați într-un domeniu. Și asta vine adesea cu prețul de a nu fi conștient de sănătatea mintală a utilizatorilor săi.

„Practic, toate lucrurile care ar contribui la o mai bună sănătate a acestor platforme pentru oameni, care este practic să petreacă mai puțin timp, să nu urmărească străinii, să nu petreacă timp parcurgând pasiv acest feed aleatoriu care ni se sugerează”, a spus profesorul de psihologie al Universității din Pennsylvania, Melissa Hunt, pentru NPR. „Acest lucru subminează complet întregul lor model de afaceri”.

În ultima vreme, academicienii care au fost contactați pentru prima dată de Facebook au auzit puțin spre deloc despre eforturile companiei de a studia efectele platformelor sale asupra sănătății mintale.

În mod colectiv, petrecem mult mai mult timp pe rețelele sociale decât oricând, iar pandemia COVID-19 nu ne-a ajutat deloc în acest sens.