14 aug. 2021 | 16:35

Gadgetul perfect pentru persoanele cu deficiențe de vedere: ce este Ashirase și cum poate fi folosit

ACTUALITATE
Gadgetul perfect pentru persoanele cu deficiențe de vedere: ce este Ashirase și cum poate fi folosit

După moartea unei rude cu deficiențe de vedere, Wataru Chino a creat un dispozitiv care să ajute aceste persoane. Ca răspuns la tragedie, inginerul Honda EV a dezvoltat un sistem de navigație în pantof. Gadgetul este denumit Ashirase (atât numele produsului, cât și numele companiei) și permite oamenilor cu deficiențe de vedere să își folosească picioarele pentru a naviga, mai degrabă decât să se bazeze pe telefoane sau alte dispozitive vizuale.

Sistemul de navigație tactilă a câștigat sprijinul financiar al programului de startup Honda Ignition și continuă să câștige teren, potrivit Global.honda.

Sistemul Ashirase este format din două părți, constând din aplicația dedicată de navigație Ashirase care rulează pe smartphone-ul utilizatorului și o inserție de pantofi din silicon care leagă un senzor de mișcare combinat, o busolă electronică. Odată ce utilizatorul își programează destinația de mers pe jos în aplicație, inserțiile de pantofi vor vibra în diferite modele și tempo-uri – „mers înainte” provoacă vibrații sub picioare, „virează la stânga” freacă partea corespunzătoare a ambelor picioare și viteza la care inserțiile vibrează indică apropierea de viraj sau obstacol.

Gadgetul Ashirase poate salva vieți

Ideea din spatele sistemului este de a permite utilizatorilor nevăzători să rămână mai conștienți de mediul înconjurător în timp ce merg, folosindu-și picioarele pentru a naviga, mai degrabă decât să se oprească în mod repetat pentru a consulta smartphone-urile sau să consulte trecătorii pentru instrucțiuni.

În prezent, prototipurile de inserție pot fi utilizate doar în adidași și pantofi, dar Chino are deja planuri de a extinde selecția de încălțăminte.

„Ne gândim la noi stiluri de încălțăminte, iar ideea este în lucru în acest moment”, a spus Chino pentru Engadget.

Sistemul are o durată de viață a bateriei raportată de o săptămână, atunci când utilizezi sistemul pentru a naviga în medie trei ore pe zi. Inițial, insertul va fi oferit în dimensiuni generice mici, mijlocii și mari în Japonia, dar intenționează să ofere accesorii mai personalizate, odată ce produsul va intra pe piață.

În prezent, sistemul de navigație este puțin limitat, bazat pe API-ul Google Maps, mai degrabă decât pe o sursă de hartă HD, în sensul că va funcționa atât timp cât este disponibil un semnal de date de navigație. Asta înseamnă că este posibil ca sistemul să nu funcționeze inițial în zone interioare, cum ar fi mall-uri sau hoteluri – deși traseele de drumeții, parcurile și alte terenuri publice nu ar trebui să fie o problemă.