Facturile românilor la energie, mai mici: top 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre compensare

Facturile românilor la energie, mai mici: top 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre compensare

Pe parcursul sezonului rece, statul va compensa facturile lunare la energie electrică și gaze naturale ale consumatorilor casnici, cu condiția ca aceștia să se încadreze în anumite limite de consum.

În acest articol, încerc să îți răspund la câteva posibile întrebări.

Ce facturi pot fi compensate?

Potrivit OUG 118/2021, schema de compensare a facturilor în perioada rece le vizează doar pe cele la curent electric și gaze naturale, indiferent de tipul de factură, estimat sau regularizare.

Pentru ce perioadă se aplică schema?

Compensarea facturilor la electricitate și gaze naturale acoperă perioada sezonului rece, adică perioada cuprinsă între noiembrie 2021 și martie 2022.

Cine poate beneficia de compensarea facturilor la curent și gaze?

Orice consumator casnic, cu condiția să se încadreze în anumite limite de consum stabilite de autorități și să nu beneficieze de ajutorul pentru consumatorul vulnerabil, respectiv de ajutorul pentru încălzire sau suplimentul financiar lunar pentru energie.

Ce înțeleg autoritățile prin consumator casnic?

Consumatorii sau clienții casnici sunt cei care cumpără energie electrică sau gaze naturale pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activități comerciale sau profesionale.

Compensarea facturilor se face în funcție de tipul de consum vizat. Astfel, clienții casnici de energie electrică vor beneficia de o compensare în sumă fixă de până la 0,21 lei/kWh, în timp ce, la gazele naturale, ajutorul de la stat va fi de 25% din valoarea facturii lunare din perioada noiembrie – martie.

Ce trebuie făcut pentru obținerea compensării facturilor?

Pentru că mecanismul de compensare este unul foarte simplu, respectiv compensarea va fi făcută de furnizor direct pe factură, clienții casnici nu trebuie să facă nimic special pentru a o obține. Singurul lucru pe care trebuie să-l aibă în vedere consumatorii casnici este încadrarea în limitele de consum impuse.

Care sunt limitele de consum stabilite pentru aplicarea compensării?

Concret, limitele pentru consumurile de electricitate sunt cuprinse între 150 kWh și 1.000 kWh pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece, în timp ce, în cazul gazelor naturale, limitele de consum sunt, pentru aceeași perioadă, cuprinse între 100 m3 și 1.000 m3.

De ce valorile minime ale intervalului de consum nu sunt zero?

Deoarece, atunci când au conceput schema aplicabilă în curând, autoritățile n-au vrut să compenseze și facturile la electricitate sau gaze pentru locurile cu un consum mic și sporadic, cum este cazul caselor de vacanță, de pildă, ci doar pentru cei ce au un consum constant, necesar traiului de zi cu zi.

Care sunt limitele de consum pentru fiecare lună din sezonul rece?

Dacă în cazul electricității, lucrurile sunt simple, adică limita de consum este aceeași pentru fiecare dintre cele cinci luni de sezon rece, ceea ce înseamnă că limita lunară de consum este de cel mult 200 de kWh, în cazul gazelor naturale, limita de consum variază de la o lună la alta.

Dacă depășesc aceste valori lunare, nu mai primesc compensarea?

Schema de compensare stabilește că este “acceptabilă și se decontează o marjă favorabilă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum stabilite cu maximum 10%, aplicată la limita lunară stabilită”. Asta înseamnă că se pot depăși valorile de consum lunar amintite mai sus cu până la 10%, dar, în cazul unor depășiri mai mari, compensarea nu se mai acordă pentru respectiva luna.

Cum pot să-mi dau seama dacă mă încadrez în limitele de consum?

Prin citirea regulată a contoarelor, fie de curent electric, fie de gaz natural, sau, dacă obișnuințele de consum nu s-au schimbat prea mult, prin verificarea consumurilor înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent.

Citește și: