Dovada cea mai clară că românilor le merge rău, din punct de vedere financiar: cifrele vorbesc de la sine

Dovada cea mai clară că românilor le merge rău, din punct de vedere financiar: cifrele vorbesc de la sine

Dovada cea mai clară că românilor le merge rău, din punct de vedere financiar: cifrele sunt clare

Una dintre cele mai elocvente dovezi ale faptului că românii nu traversează cea mai prosperă perioadă din viața lor reiese dintr-o analiză realizată asupra domeniului construcțiilor.

Institutul Național de Statistică (INS), tocmai a dat publicității un raport care arată, negru pe alb, faptul că volumul lucrărilor de construcții a scăzut.

Cifrele sunt îngrijorătoare

Concret, în primele zece luni ale anului curent, ne arată datele INS, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 2% ca serie brută și cu 1,3% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Referindu-ne la seria brută, pe elemente de structură, Institutul Național de Statistică arată că s-au înregistrat reduceri la lucrările de reparații capitale (-23,9%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (-13,5%). De asemenea, același raport arată că, totuși, lucrările de construcții noi au crescut cu 6,3%.

În octombrie 2021, comparativ cu luna precedentă, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 1,5%, creștere evidențiată la lucrările de reparații capitale (+9,7%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+8,7%). Lucrările de construcții noi au scăzut cu 1,6%. Pe obiecte de construcții, a avut loc o creștere la clădirile nerezidențiale (+8,8%). Clădirile rezidențiale și lucrările de construcții inginerești au scăzut cu 1,3%, respectiv cu 0,7%.

INS mai arată că volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,2%, scădere evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente (-0,6%). Lucrările de reparații capitale și lucrările de construcții noi au crescut cu 2,3%, respectiv cu 0,9%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la clădirile rezidențiale cu 3,2% și la construcțiile inginerești cu 0,9%. Clădirile nerezidențiale au crescut cu 9,9%.

De asemenea, trebuie notat că, prin comparație cu aceeași lună din 2020, în octombrie 2021 volumul lucrărilor de construcții ca serie brută a scăzut pe total cu 16,8%.

Citește și: