Lovitură importantă pentru românii care stau la bloc: vine de la Bruxelles și nu e opțional

Lovitură importantă pentru românii care stau la bloc: vine de la Bruxelles și nu e opțional

Comisia Europeană a propus o regulă care va genera probleme importante pentru români.

UE obligă țările membre să renoveze clădirile cu performanțe energetice slabe până la finele acestui deceniu, conform unor reguli propuse miercuri de Comisia Europeană.

Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de CO2 ale Uniunii Europene, precum şi pentru peste 40% din consumul de energie al blocului comunitar. Ambele aspecte trebuie îmbunătățite pentru ca Uniunea Europeană să își îndeplinească obiectivul referitor la reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Astfel, până în 2030, toate clădirile din UE care au un certificat de performanță energetică de tip „G”, cel mai slab, trebuie să fie renovate, pentru a ajunge la un nivel mai ridicat de clasă energetică.

comisia europeana

Statul trebuie să renoveze un număr mare de clădiri

Conform propunerii Comisiei, certificatul „G” ar trebui să includă 15% din clădirile cu cele mai slabe performanțe energetice dintr-o țară, ceea ce înseamnă că milioane de clădiri vor avea nevoie de renovare.

„Aceasta este o uriașă oportunitate ratată”, a spus Louise Sunderland, care și-a exprimat nemulțumirea legată de faptul că propunerea Comisiei nu stimulează renovări și mai ample, astfel încât clădirile să ajungă la standardele de performanță A, B sau C, ceea ce ar permite economii și mai mari.

O altă propunere a Comisiei Europene prevede ca, începând din 2027, statele membre să nu mai furnizeze niciun fel de stimulente financiare pentru instalarea de boilere pe combustibili fosili. De asemenea, țările ar trebui să cheltuie fondurile europene pentru crearea de locuri de muncă în sectoarele construcțiilor și renovărilor care să dea prioritate gospodăriilor vulnerabile.

Cu toate acestea, sunt state care s-au opus unei propuneri separate care ar fi vizat introducerea de costuri pentru emisiile de CO2 ale combustibililor pentru încălzire, de teama unor proteste sociale.