27 dec. 2021 | 17:57

De ce nu sunt șanse să scăpăm prea curând de criza cipurilor și cum ne poate afecta pe toți

ACTUALITATE
De ce nu sunt șanse să scăpăm prea curând de criza cipurilor și cum ne poate afecta pe toți

Criza globală de cipuri a pus o presiune fără precedent pe lanțurile internaționale de aprovizionare, în ultimele luni. Din nefericire, se pare că nu sunt semne bune nici în privința viitorului apropiat, iar aceasta este o veste proastă pentru fiecare dintre noi.

Cum de s-a ajuns aici și cât va mai dura criza

Oricât de abstract ar părea acest termen – criza cipurilor – e un fenomen care ne afectează pe toți, într-o măsură mai mică sau mai mare. Primii care au de suferit sunt producătorii diverselor industrii ce nu-și pot construi produsele fără aceste elemente care au ajuns să fie vitale. În cele din urmă, consumatorii finali, noi toți, ajungem să avem de suferit.

Producătorii de cipuri au fost, de asemenea, forțați să țină pasul cu o cerere în creștere pentru computere, console de jocuri și o gamă largă de gadgeturi, în timp ce se confruntă cu încetinirile producției pe fondul blocări Covid și a altor măsuri de precauție.

De exemplu, dacă vrei să-ți cumperi o mașină nouă, e foarte probabil ca livrarea acesteia să fie amânată cu luni bune sau să-ți fie livrată fără anumite componente necesare, urmând ca acestea să fie montate când producătorul se aprovizionează cu cipurile respective.

Totuși, unii dintre cei mai afectați consumatori au fost cei pasionați de jocuri video. La un an de la lansarea PlayStation 5, este practic imposibil să comanzi unul.

Specialiștii spun că această criză acută va mai persista, până în 2023. „Aș dori să spun că lucrurile s-au îmbunătățit, dar de fapt s-au înrăutățit puțin și nu sunt surprins”, a spus Glenn O’Donnell de la Forrester Analytics, într-un interviu recent pentru Engadget. În aprilie, el a susținut că deficitul global de cipuri va continua pe tot parcursul anului 2022 și în 2023. Acum, este și mai convins că nu vom vedea nicio relaxare a problemei, până atunci.