Cel mai nou argument să nu-ți lași copilul cu ochii în telefon: sănătatea lui, marea victimă
Utilizarea smartphone-ului într-o medie de trei ore pe zi crește semnificativ riscul ca adolescenții să devină supraponderali sau obezi, arată un nou studiu. Iată de ce n-ar trebui să-ți lași copilul prea mult cu ochii-n telefon.
Cercetătorii de la Universitatea din Coreea au căutat legături între utilizarea smartphone-urilor, excesul de greutate și comportamentele legate de sănătate în rândul a aproximativ 53.000 de adolescenți, conform DailyMail.
Astfel, ei au descoperit că chiar și petrecerea a două ore pe zi online pe un dispozitiv a fost legată de obiceiuri nesănătoase, cum ar fi consumul de mai multe alimente nesănătoase și mai puține fructe și legume. Echipa a spus că timpul petrecut pe smartphone poate deschide calea către obezitate prin căi precum lipsa somnului, expunerea la comercializarea alimentelor și consumul de alimente în timp ce stai online.
Ratele obezității la copii cresc în multe țări, inclusiv în Regatul Unit, Statele Unite și Coreea de Sud. Adolescenții care sunt supraponderali sau obezi sunt mai predispuși să fie obezi ca adulți, crescând riscul de complicații de sănătate, inclusiv diabet și boli de inimă.
Copiii care petrec mult timp pe telefon riscă să aibă probleme de sănătate
„Studiile anterioare au arătat că uitatul la televizor este un factor important care crește riscul de obezitate la copii și adolescenți”, a declarat autorul și epidemiologul lucrării Hannah Oh, de la Universitatea Coreea din Seul.
Cu toate acestea, a adăugat ea, „se știe prea puțin despre efectele timpului petrecut pe un smartphone, asupra dietei și obezității”. „Datele noastre sugerează că atât timpul de utilizare a smartphone-ului, cât și tipul de conținut pot influența în mod independent dieta și obezitatea la adolescenți”, a completat aceasta.
În studiul lor, cercetătorii au analizat date referitoare la mai mult de 53.000 de adolescenți – fiecare cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani – care au fost colectate dintr-un sondaj reprezentativ la nivel național.
Echipa a comparat utilizarea smartphone-ului respondenților cu măsura în care s-au angajat atât în obiceiuri sănătoase, cum ar fi consumul de fructe și legume, cât și în comportamente nesănătoase, cum ar fi săritul peste micul dejun sau consumarea de fast-food. Echipa a contabilizat, de asemenea, variabile precum statutul socio-economic despre care se știe că influențează atât ratele obezității, cât și utilizarea smartphone-urilor.
Echipa a constatat, așadar, că adolescenții care au petrecut mai mult timp pe telefon au mai multe șanse să aibă comportamente nesănătoase și să devină supraponderali sau obezi.
Cercetătorii au adăugat că marketingul alimentar online destinat adolescenților trebuie monitorizat și, dacă este necesar, reglementat. În timp ce, pe de altă parte, smartphone-urile ar putea fi utilizate pentru a promova sănătatea publică prin, de exemplu, aplicații de urmărire a nutriției.