15 mart. 2021 | 18:37

Cel mai dificil experiment? Cum ar fi să n-ai smartphone în 2021

ACTUALITATE
Cel mai dificil experiment? Cum ar fi să n-ai smartphone în 2021

Potrivit cercetătorilor Pew, în 2014, 58% dintre americani dețineau un smartphone. În ianuarie 2018, 77% dintre adulții americani erau utilizatori de smartphone-uri. Proporția se păstrează și în alte țări, inclusiv România. Și e în creștere. Ceea ce duce și la acest experiment: cum ar fi să renunți, uneori, la el?

Anumite alegeri sunt mai ușor de făcut fără tentația digitală, cum ar fi citirea cărților fizice și prezența deplină cu prietenii la mese.

De asemenea, ciclul de știri este destul de epuizant. A-ți opri notificările când simți să iei o pauză, nu înseamnă că ești neinformat, dar probabil te va ajuta să-ți păstrezi un pic mai mult din sănătatea ta mintală. Un alt motiv ar fi că profiți mai mult de timpul liber, în vacanțe spre exemplu.

Dar, în afară de gadgeturile pe care le folosim, trebuie să fim conștienți și de modul în care propria noastră utilizare a tehnologiei influențează lumea, dar și copiii tăi, dacă ești părinte. Există nenumărate articole despre modul în care creșterea copiilor cu smartphone-urile în mână și rețelele sociale a condus o generație de copii să fie deprimați și lipsiți de empatie.

Ceea ce este mai puțin discutat este impactul părinților care ei înșiși nu se pot abține să-și verifice telefoanele în mod compulsiv – după unele estimări, de 46 până la 85 de ori pe zi. Există o modalitate de a rămâne informat cu privire la tehnicile și competența tehnologiei, stabilind, în același timp, limite în ceea ce privește cât de mult se infiltrează în viața ta.

De ce e bine să nu ai smartphone în 2021

Ideea unei „detoxifieri digitale” ar fi una benefică. În 2013, New Yorker, NPR, Atlantic și New York Times au difuzat toate povești despre „Camp Grounded”, un loc în care oamenii bogați renunță la utilizarea tehnologiei timp de o săptămână.

Modul în care smartphone-urile, rețelele sociale și tehnologia în general ne distrug viața, ritmul progresului și dorința adesea neîndoielnică de a adopta noi tehnologii nu arată semne reale de încetinire.

Peste câțiva ani, întrebările despre modul în care privirea la un ecran afectează empatia umană și sănătatea mintală ar putea fi discutabile. După multe relatări, viitorul este de fapt o realitate virtuală fără ecran alimentată de inteligență artificială.

Este mai mult decât dependență și supraîncărcare de informații.

În graba de a adopta și actualiza dispozitivele, am renunțat în mod colectiv la intimitatea noastră. Ia în considerare acest videoclip care evidențiază un utilizator mediu de smartphone ale cărui coordonate GPS au fost partajate cu terți de 3.545 de ori pe parcursul unei singure săptămâni, pe baza permisiunilor pe care le-a dat în acele acorduri de utilizare pe care nimeni nu le citește.

Un exemplu de anti-tehnologie este Light Phone, comercializat ca un „anti-smartphone”. Trimite și primește doar apeluri, poate stoca doar zece numere de telefon și este conceput pentru a fi utilizat „cât mai puțin posibil”. Este atât de popular încât există în prezent o listă de așteptare pentru a cumpăra unul. Este perfect pentru cei care vor să-și limiteze contactul cu tehnologia, dar să țină legătura cu cei dragi.

Într-o eră tehnologică, granițele care separă tehnologia de restul vieții noastre se estompează și mai mult – până la un punct în care merită să ne întrebăm în ce sens există chiar.