28 mai 2021 | 07:00

Ce au făcut giganții din tehnologie pentru a încuraja (sau nu) oamenii să se vaccineze

ACTUALITATE
Ce au făcut giganții din tehnologie pentru a încuraja (sau nu) oamenii să se vaccineze

Aproape toată lumea care trăiește în zilele noastre a experimentat, începând de anul trecut, ceva ce nu dorea să experimenteze sub nicio formă: o pandemie cu consecințe grave din punct de vedere sanitar și economic. Doar că, spre deosebire de alte timpuri în care virusuri similare au ucis oameni, acum există internet. E motivul pentru care giganții din tehnologie au jucat un rol uriaș în această perioadă complicată.

Dacă ești cât de cât conectat la ce se întâmplă în jurul tău, atunci mai mult ca sigur îți aduci aminte știrile care începuseră să vină din China spre sfârșitul lui 2019. Se vorbea atunci de simptome specifice unei gripe puternice întâlnite la tot mai multe persoane.

Oficialilor nu le-a luat mult până să-și dea seama că e vorba de un virus nou, pentru care nu prea există tratament. Veștile dinspre statul asiatic, condus de un Guvern comunist, au venit greu spre deloc. S-a încercat, inițial, o mușamalizare, doar că nu s-a putut ascunde la nesfârșit sub preș situația extrem de gravă. În doar câteva luni, virusul ajunsese deja în toate colțurile lumii.

Pe repede-înainte până la momentul mai 2021, rețelele de socializare și marile platforme au jucat un rol uriaș în răspândirea de informații legate de pandemia de coronavirus. Au circulat o serie de conspirații pe perioada pandemiei, dar volumul a fost uriaș odată cu autorizarea primelor vaccinuri.

De la acel moment, internetul a devenit mai polarizat ca niciodată.

Imunizare cu ură și dezinformare pe Facebook

Când te gândești la giganții din tehnologie, te gândești imediat la Facebook, imperiul construit de Mark Zuckerberg. E o rețea care număra în primele luni ale anului, potrivit Statista, nu mai puțin de 2,85 miliarde de utilizatori. Se apropie cu pași repezi de pragul de 3 miliarde, adică aproape jumătate din populația planetei.

Facebook a devenit, încă de la începutul pandemiei, principala platformă pe care se derulau informații despre noul tip de virus, iar părerile au fost dintotdeauna împărțite. Există mulți analiști care cred că rețeaua n-a făcut nimic să oprească manipulările venite de la grupuri de tipul Qanon, iar acesta e doar unul dintre exemple.

Odată ce campania de vaccinare a demarat în majoritatea țărilor dezvoltate, utilizatorii Facebook s-au împărțit în tabere, mai mult sau mai puțin vizibile.

Pe de-o parte, erau cei care susțineau că vaccinarea e singura cale de a reveni la normalitate, iar în cealaltă tabără erau cei care susțineau sus și tare că vaccinul înseamnă ciparea populației, între altele, și că totul e dirijat din umbră de o așa-zisă ocultă mondială.

Cu batista pe țambal

Facebook n-a mișcat un deget pentru că, de fapt, pentru rețeaua de socializare e extrem de important ca în jurul unui subiect, indiferent dacă e real sau nu, să se adune cât mai multă lume. E vorba de reach, engagement și alți termeni de profil.

Un studiu publicat recent în Journal of Medical Internet Research arată, de exemplu, că mitul despre 5G a fost cel care s-a răspândit cel mai rapid, mult mai rapid decât alte teorii ale conspirației.  E o tehnologie necunoscută de mulți și atunci interesul acordat unor astfel de teorii a fost extrem de mare.

Deși experții susțin că nu-i nimic mai mult decât un pas înainte – la fel cum s-a întâmplat cu tranziția de la 3G la 4G – au existat mulți care au crezut și încă mai cred că antenele răspândesc virusul. Greu de înțeles, în condițiile în care mulți dintre cei care cred acest lucru neagă, de fapt, existența virusului.

Studiul amintit arată că fake news-urile despre pericolele tehnologiei 5G și legăturile sale cu coronavirusul s-au răspândit online și pe rețelele de socializare încă de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri se referă la antenele de telefonie din Marea Britanie, arse de un grup restrâns de persoane după ce au crezut că acestea sunt de 5G și că așa vor stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2.

De asemenea, un raport Center for Countering Digital Hate and Anti-Vax Watch a constatat că până la 65% din „conținutul anti-vaccin” de pe Facebook și Twitter provine de la 12 influenceri din mișcarea anti-vaxxer.

O bilă albă pentru imagine

Facebook a căutat, însă, să arate că-i pasă de campania de vaccinare. Doar că totul a fost doar un joc de imagine și doar la acest capitol a punctat.

A anunțat că-ți permite să le arăți prietenilor că te-ai vaccinat și totul se face prin intermediul pozei de profil. E, practic, o ramă specială prin care arăți că ai primit serul, iar rețeaua de socializare consideră că funcția e utilă pentru încurajarea celorlalți, nu ca un motiv de laudă. Funcția e deja disponibilă în Statele Unite, dar mai mult ca sigur că va ajunge și-n România curând.

Mesajul e simplu:  “m-am vaccinat împotriva COVID-19”.

Cum spuneam, e o bilă albă doar la capitolul imagine și mimarea de interes, pentru că platforma n-a făcut mai nimic pentru a opri răspândirea minciunilor legate de vaccin.

E de ajuns să te uiți chiar și-n România pentru a observa aceste lucruri. Personaje ca Adina Alberts, Flavia Groșan și Olivia Steer, ale cărei opinii sunt cunoscute încă dinainte de pandemie, contină să aibă zeci sau chiar sute de distribuiri ale postărilor de pe conturile lor.

Cu alte cuvinte, nu greșești dacă-i atragi atenția lui Mark Zuckerberg că un badge cu mesajul m-am vaccinat nu prea ajută. Dar suspendarea unui cont care propagă minciuni și afirmații care contrazic spusele medicilor, da.

Apple și Google, luptă umăr la umăr

Anul trecut, cei doi giganți veniseră cu soluția pentru a identifica mult mai ușor numărul celor infectați și crearea unui spațiu cât mai sigur pentru ceilalți.

Cele două companii au dezvoltat, în comun, un sistem prin care sunt urmărite persoanele infectate. Planul era ca acest sistem să fie oferit Guvernelor, începând cu cele din Franța și Marea Britanie (care s-au și arătat interesate). De aici încolo, autoritățile puteau începe dezvoltarea unor aplicații proprii pe baza infrastructurii oferite de cele două companii americane.

Tehnologia permitea o organizare sub formă de hartă a contactelor unui pacient confirmat cu COVID-19. Astfel, pe baza acesteia – construită cu datele colectate din telefoane – puteau fi descoperite cazurile noi, dar putea fi ținută sub control și răspândirea. „Comunicarea” între telefoane se făcea prin Bluetooth, iar de securizarea datelor și transmiterea datelor s-ar fi ocupat cele două companii.

Fiecare utilizator alegea apoi dacă dorea să instaleze o astfel de aplicație, desvoltată de state sau alte entități private.

Numai că lucrurile nu prea au mers așa cum și-ar fi dorit părțile implicate. Guvernele ar fi vrut să abuzeze de aceste sisteme și să controleze populația prin intermediul lor.

NHS, Serviciul de Sănătate Publică din Regat, a cerut Apple și Google să ajute autoritățile britanice să construiască o aplicație similară pentru monitorizarea cetățenilor depistați pozitiv. Numai că Apple și Google au fost reticente, tocmai pentru că dezvoltaseră deja un sistem similar pe care nu voiau să-l dea gratis și nici sub formă de Big Brother.

Cele două companii spuneau atunci că Guvernele ar putea abuza de puterea pe care o au.

A fost o idee bună la vremea respectivă, dar nu prea a fost pusă în practică. Vestea bună e că infrastructura există și a fost adaptată acum pentru identificarea celor vaccinați.

Tinder, beneficii pentru cei vaccinați

Mai aproape de zilele noastre, nu e de ignorat inițiativa unor aplicații de dating, începând cu Tinder. 

Printre cei care au lansat funcții speciale pentru cei au primit serul anti-Covid se numără și Hinge și Bumble. Acestea-ți promit că te cuplează mai repede și facilitează găsirea unui partener în cel mai scurt timp dacă spui că te-ai vaccinat.

Pe lângă informațiile care ți se cer în mod obișnuit, platforma ar vrea și alte date despre tine. Nu e obligatoriu să răspunzi într-un fel sau altul, dar e clar că-ți oferă beneficii dacă ești vaccinat. La fel ca la Tinder, Hinge îți promite mai multe matches (adică potriviri cu parteneri sau partenere).

Noile funcții pe care aplicațiile de dating le pun la dispoziția utilizatorilor variază: de la badge-uri care atestă faptul că te-ai vaccinat până la accesarea gratuită a unor funcții premium, pentru care în mod normal aveai nevoie de abonament. De asemenea, găsești și linkuri către informații utile legate de vaccinare.

Scopul ar fi ca tot mai mulți utilizatori să se vaccineze, măcar în speranța că se pot cupla mai repede și că aplicația le poate facilita acest lucru. Studii realizate de OKCupid, o aplicație cu același profil, arată că cei care s-au vaccinat sau plănuiesc să o facă au cu 14% mai multe interacțiuni de tip match.

Un singur lucru rămâne, însă, neclar. Aplicațiile nu pot verifica în mod real dacă tu te-ai vaccinat sau nu. Din acest motiv, răspunsurile utilizatorilor trebuie luate ca atare și se pleacă de la premisa că toată lumea spune adevărul.

E clar că platformele și rețelele de socializare joacă un rol crucial în toate evenimentele majore care se întâmplă în lume, însă situațiile de criză sunt cele care arată cel mai bine fața acestor giganți digitali.

E bine să privești în urmă și să vezi cum s-au comportat în pandemie. E o lecție pentru un viitor care se anunță cel puțin la fel de imprevizibil.