Anunțul de ultimă oră al ministrului Educației. Formularul obligatoriu pe care trebuie să-l completeze toți părinții care au copii cu simptome

Anunțul de ultimă oră al ministrului Educației. Formularul obligatoriu pe care trebuie să-l completeze toți părinții care au copii cu simptome

De astăzi au început din nou cursurile în format fizic în toată țara, iar acest lucru vine cu măsuri de siguranță suplimentare. Astfel, Ministerul Educației a anunțat că a definitivat formularul de exprimare a consimțământului pentru testarea elevilor care dezvoltă simptome de Covid-19, în contextul redeschiderii școlilor începând de astăzi.

Formularul trebuie completat în mod obligatoriu, în cazul unor simptome

Acest formular se completează doar dacă elevul prezintă simptome de Covid-19.

Formularul de consimțământ pentru testarea elevilor poate fi descărcat de aici.

„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziţii, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinţi care benevol, voluntar doresc.”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Una dintre regulile pentru reluarea cursurilor față în față în pandemie este ca, atunci când un elev face febră sau are alte simptome specifice ale infectării cu SARS-CoV-2 la cursuri, să fie izolat, iar dacă există acordul scris al părinților sau al elevului major, să fie testat la cabinetul medical cu un test rapid antigen.

Părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ, iar în acest caz, copilul care prezintă acele simptome nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privinţa paşilor de urmat.

De astăzi, elevii au revenit în bănci, cu măsurile de distanțare și igienă de rigoare. Rămâne de văzut cum va evolua situația sanitară în România, odată cu acest pas al redeschiderii școlilor în format fizic.