Acum s-a aflat: de unde ar putea ajunge românii să fie aprovizionați cu gaze naturale. Nu s-a mai întâmplat asta

Acum s-a aflat: de unde ar putea ajunge românii să fie aprovizionați cu gaze naturale. Nu s-a mai întâmplat asta

Pentru prima dată, gigantul OMV Petrom ar putea ajunge în ipostaza de a furniza gaze naturale populației. Surse din piață dezvăluie că situația este deja certă, iar compania o să fie desemnată furnizor de ultimă instanță de gaze naturale, de către ANRE, chiar în această săptămână.

OMV Petrom este, după cum știm cu toții, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale, dar și furnizor pentru clienți non-casnici.

Ce va face compania, de acum încolo

Sursele economica.net susțin faptul că, acum, compania, se pregătește să furnizeze gaze naturale și clienților casnici, adică populației.

Conform acelorași surse din piața de profil, compania gigant ar urma să fie desemnată furnizor de ultimă instanță de gaze naturale de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pe 14 decembrie urmează să ni se certifice acest lucru, pentru că atunci ANRE trei furnizori de ultimă instață (FUI) obligați de gaze naturale. Ar fi vorba, mai exact, despre Engie România, E.On Energie România și, desigur, OMV Petrom.

„Furnizorii de ultimă instanță sunt cei care sunt obligați să preia clienții furnizorilor care nu mai pot continua activitatea. În fiecare lună, pe baza prețurilor de FUI avansate de fiecare, ANRE transferă clienții care ajung în această situație către FUI care are cel mai mic preț.

Așadar, în cazul în care se va mai întâmpla ca un furnizor să-și abandoneze clienții și dacă Petrom are cel mai mic preț de FUI, va prelua automat acei clienți și le va furniza gaze”, mai precizează sursa citată.

În altă ordine de idei, îți amintesc faptul că ANRE desfășoară, în această perioadă, controale pe piața de energie și gaz, pentru a se asigura că furnizorii nu încalcă prevederile contractuale și că aplică un comportament corect, în relația cu toți consumatorii.

În acest sens, în ultimele săptămâni, instituția a aplicat numeroase amenzi pentru unii dintre cei mai mari furnizori de energie electrică și gaze naturale de la noi din țară.

Citește și: