Acești români vor plăti cu 70% mai mult la căldură: vestea pe care n-o așteptai pentru la iarnă

Acești români vor plăti cu 70% mai mult la căldură: vestea pe care n-o așteptai pentru la iarnă

După ultimele subvenții la căldură anunțate de Guvern, vin iar vești proaste. Facturile pentru încălzire reprezintă o problemă pentru la iarnă. Creșterea prețului la gaze și a gigacaloriei dă semne reale de îngrijorare.

Prețul gigacaloriei livrate în sistem centralizat plătit de populație în București va crește cu circa 70%, dacă propunerea primarului către CGMB va fi apobată.

Mai jos, poți să vezi hârtia care a fost publicată de fostul edil Gabiela Firea, potrivit Economica.

Probleme noi la căldură, de la iarnă

Astfel, Primăria Capitalei nu a putut susține actualul preț plătit de populație, în condițiile creșterii accentuate a prețului de producție a gigacaloriei și a costului de transport, generat de amplitudinea pierderilor. Prețul final va fi de circa 280 de lei, cu TVA cu tot, și în decembrie, când TVA este 19%, și apoi, când TVA va scădea la 5%.

După toate majorările de preț, atât la producție, cât și la transport și distribuție, costul final al gigacaloriei ajunge la 980 de lei. Mai mult, după 1 ianuarie – moment în care TVA la energie termică scade de la 19% la 5%, costul va fi 870 de lei.

Nicușor Dan a spus că ar putea păstra prețul de 164 de lei/Gcal pentru populație și în continuare, dacă primește banii ceruți de la Guvern: 968 de milioane de lei.

“Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate. Eu v-am spus cât este preţul total. În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească șase sute de lei şi nici Primăria nu poate să plătească două miliarde de lei”, a susţinut primarul general al Capitalei, potrivit aceleiași surse.

Ca referință, peste jumătate de milion de apartamente din București sunt conectate la rețeaua centralizată de distribuție a energiei termice.

Citește și: