15 apr. 2021 | 14:15

Aceaste furnici pot să-și crească propriul creier. Cum este posibil acest lucru și de ce fac asta

ACTUALITATE
Aceaste furnici pot să-și crească propriul creier. Cum este posibil acest lucru și de ce fac asta

Când regina unor furnici indiene moare, alte femele încep imediat să concureze pentru tron, suferind o bizară transformare internă în acest proces.

O echipă de oameni de știință care studiază ritualul bizar al acestor furnici au descoperit că furnica indiană își poate schimba dimensiunea creierului, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Proceedings of the Royal Society B.

Până în prezent, este singura insectă despre care se știe că este capabilă să-și micșoreze și să-și crească la loc creierul mai târziu, relatează The New York Times. Acest lucru se întâmplă datorită unui proces complex care este probabil menit să conserve energia, pe măsură ce furnicile se luptă să preia un nou rol.

Aceste furnici au capacitatea de a-și crește la loc creierul

Astfel, când regina moare, majoritatea furnicilor feminine dintr-o colonie vor începe imediat să se lovească reciproc cu antenele într-o mare luptă pentru tron. În cele din urmă, o mână de învingători – numiți „gamergates” – apar și încep să se reproducă în masă.

Furnicile care se reproduc în masă și furnicile lucrătoare arată foarte asemănător, dar primele au, de fapt, creiere mult mai subțiri, potrivit studiului – în special în regiunile legate de viziune și cunoaștere.

„Dacă te uiți în corpul lor, poți vedea transformările uriașe pe care le suferă”, a declarat pentru NYT autorul principal al studiului și biologul Universității de Stat din Kennesaw, Clint Penick.

Deoarece furnicile asemănătoare reginei își trăiesc viața prin împerechere constantă și depunerea ouălor în cadrul coloniei, nu trebuie să poată vedea sau să căute mâncare. Și din moment ce creierul este un organ extrem de consumator de energie, furnica elimină pur și simplu acele părți pentru a economisi energie.

„Furnicile muncitoare au nevoie de un creier mare pentru a face față acestor sarcini cognitive, dar cele care doar se împerechează și depun ouă nu trebuie să gândească atât de mult”, a spus Penick pentru NYT.

Oamenii de știință au crezut că furnicile responsabile de împerechere vor muri atunci când le-au scos din colonie. Dar, în schimb, s-au transformat în furnici lucrătoare, crescându-și creierul la loc ca înainte de procesul de depunere a ouălor.