„Zilele colindului din România”, legiferate: ce înseamnă noua sărbătoare națională și cum te afectează

„Zilele colindului din România”, legiferate: ce înseamnă noua sărbătoare națională și cum te afectează

Cu economia în pioneze, milioane de șomeri și prea puține locuri de muncă disponibile încât să conteze, deputații din Comisia de cultură s-au ocupat de curând cu legiferarea ”Zilelor colindului din România”.

În cazul în care ai mers cu colindul toată viața în aceeași zi, la fel și părinții, bunicii sau străbunicii tăi, să știi ca ai făcut-o prost. Nu e normal să mergi cu colindul în seara de ajun, când vine Moș Crăciun, doar în acele câteva ore stabilite de sute de ani. Conform particularităților unui nou proiect care a trecut marți de comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, perioada colindelor va fi alta.

Între 6 și 31 decembrie, în fiecare an, zilele colindului din România vor reprezenta perioada perfectă pentru o serie de activități din spectrul colindelor. Proiectul, iniţiat de 34 de parlamentari de la PNL, PSD, PMP, minorităţi, urmează să fie supus dezbaterii şi adoptării plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

„Se instituie zilele colindului din România în perioada 6 – 31 decembrie. Zilele colindului din România pot fi marcate de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către societatea civilă, precum şi de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea de evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social. De asemenea, consacrarea acestei perioade poate fi făcută şi prin participarea la orice astfel de evenimente”, se precizează în raportul comisiei.

Nu este foarte clar ce va însemna asta pentru elevi și pentru oamenii care sperau la niște zile libere în plus de la muncă. Un lucru este însă sigur, unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare şi instituţiile culturale pot participa la acţiuni de promovare a practicării colindului, precum şi de identificare şi creare a fondului de colinde.

După legiferarea foarte probabilă a proiectului, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, Ministrul Culturii întocmește un calendar de evenimente pentru zilele colindului din România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: