24 apr. 2020 | 11:51

VIDEO ‘Trenul extraterestru’ pe care poți să-l vezi și din România: ce e, de fapt, șirul de lumini de pe cer

ACTUALITATE
VIDEO 'Trenul extraterestru' pe care poți să-l vezi și din România: ce e, de fapt, șirul de lumini de pe cer

Pe cer, în această perioadă, poți vedea un șir de lumini. Arată ca un tren din spațiu și explicația pentru fenomen e foarte simplă. A început cu un plan nebun al lui Elon Musk.

Unul dintre planurile lui Elon Musk pentru spațiu e să înconjoare planeta cu internet. Și vrea să facă asta cu Starlink, o rețea de sateliți care să ofere acces online oriunde ești. Recent, a reușit să lanseze alți 60 de sateliți pentru completarea rețelei. A ajuns acum la 422.

Planul este ca serviciul să conecteze clienții la viteze mari de acces la internet, wireless, fără griji că e tăiat vreun cablu sau că dezastrele naturale pot distruge infrastructura. Starlink ar trebui să fie o rețea de internet globală, iar sateliții reprezintă infrastructura de conectivitate. Pentru început, Starlink va acoperi Statele Unite ale Americii și Canada.

Elon Musk a spus că în trei luni începe perioada de testare, apoi, în șase luni, face o testare beta cu mai mulți utilizatori. Că va reuși sau nu, sateliții lui deja atrag atenția și unii dintre cei care se uită pe cer uită în ce perioadă de dezvoltare tehnologică trăiesc.

Recent, în Sebeș, au fost surprinși sateliții. Din fericire, au fost urmăriți de un tip care are și echipamentul și cunoștințele necesare ca să-i iasă un video bun. Ți-l las mai jos ca să vezi.

De ce sateliții Starlink pot fi o problemă (dincolo de șocul unor oameni)

Încă de la prima lansare a celor 60 de sateliți, astronomii s-au declarat îngrijorați de problemele pe care prezența acestora în spațiu le-ar putea cauza. Astronomul Clara Martinez-Vazquez a fost printre primii care s-au plâns de această poluare vizuală.

Ea a spus că instrumentul pe care echipa sa îl folosește pentru cercetare, Dark Energy Camera (DECam), a fost afectat de apariția acestora.

Cei de la Camera Global Meteor Network (GMN) din cadrul Observatorului Farra din Italia, au spus că sateliții Starlink ar putea împiedica complet realizarea oricărei observații optice ale meteoriților din 2024.

Iar în februarie 1.500 de experți au semnat un manifest prin care vor să oprească proiectul. Astronomii menționează că ar putea duce cazul la Curtea Internațională de Justiție, susținând că cerul este „un drept uman”. Stefano Gallozzi, unul dintre autorii apelului, spune că investighează în prezent abordări posibile.

Nu știm cum se va termina treaba asta. Dar dacă vrei să vezi și tu sateliții, ai un site ca să știi când trec pe deasupra ta.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele