VIDEO Singurul papagal alpin îți taie respirația: Kea este inimaginabil de frumos

<span class='highlight-word'>VIDEO</span> Singurul papagal alpin îți taie respirația: Kea este inimaginabil de frumos

Mulți dintre noi asociază papagalii cu animale de drăguțe de dimensiuni reduse pentru confortul căminului. Există însă numeroase excepții de la această preconcepție, începând cu kea.

Papagalul din specia kea este singurul papagal alpin și, din păcate, încă o pasăre absolut spectaculoasă pe cale de dispariție. Chiar dacă este vital pentru echilibrul unui ecosistem, kea întâmpină dificultăți majore în a rămâne în viață. Având în vedere cât este de frumos, ajunge să fie și foarte vânat. În cel mai optimist caz, este capturat și expus.

Kea este singurul papagal care își petrece viața în munți. El face parte din specia Nestor Notabilis și este cât se poate de deștept, nu doar jucăuș. Este mare, are o culoare verde măslinie pe o parte semnificativă din penaj, iar restul culorilor pe care le integrează tind să varieze în funcție de vârstă. La maturitate, sunt mai plictisitori.

papagal alpin keaUn papagal femelă din specia kea este un pic mai mic decât masculi și are un cioc un pic mai micuț. Toți sunt însă niște zburători foarte pricepuți. Numele lor vine din limba maură și este o referință la zgomotul pe care îl scot în sălbăticie, un sunet lung, pe frecvență înaltă, ce pare mai degrabă un scâncet.

Deși poți să vezi un astfel de papagal și în apropierea coastelor, viața lor este în apropierea vârfurilor muntoase, unde, pe vremuri, aveau un cămin întins pe o suprafață de 3,5 milioane de hectare. Tot atunci, trăiau aproximativ 100.000 de exemplare. La momentul de față însă, estimările legate de populație sunt între 3000 și 7000 de exemplare, de când papagalul kea a fost inclus pe lista păsărilor pe cale de dispariție.

În trecut, papagalii kea au făcut subiectul unui documentar BBC intitulat ”Cel mai deștept papagal”, cu vocea lui David Attenborough pe coloana sonoră. Pentru mai multe detalii despre viața lor, poți urmări clipul de mai jos.

Citește și: