05 dec. 2020 | 13:54

Brad natural sau artificial: ce e mai bine pentru mediu?

ACTUALITATE
Brad natural sau artificial: ce e mai bine pentru mediu?

Mulți dintre noi deja am intrat în spiritul sărbătorilor și am început decorarea caselor cu luminițe, brazi și globuri. După ce decorezi, va veni și vremea să strângi toate decorațiunile și să le pui într-o cutie unde vor sta liniștite până la anul.

Dar ce faci cu brazii de Crăciun? Ce soluții există pentru ca aceștia să nu ajungă să decoreze străzile, cum se întâmplă de obicei în ianuarie, când ne luăm rămas bun de la sărbătorile de iarnă?

Iubitorii de brazi artificiali vor învia în curând vechiul lor favorit al familiei (dacă nu au făcut-o deja), aducând cutia prăfuită din pod, odată cu începerea sezonului festiv.

Cei care optează pentru un brad proaspăt tăiat, mai au câteva săptămâni de așteptat, dar mulți simt că mirosul nostalgic al pinului compensează pentru agitația din momentul cumpărăturilor.

Fie că preferi un brad natural, fie că ești fanul celor artificiali, s-ar putea să te întrebi totuși ce impact are bradul tău asupra mediului.

Și la fel ca în cazul oricărei alegeri responsabile pentru mediu, nu există un răspuns direct. O astfel de alegere depinde de o varietate de factori, începând de la locul în care vă cumpărați pomul până la modul în care scăpați de el în ianuarie.

Ce pom de Crăciun trebuie să cumperi dacă încerci să fii prietenos cu mediul?

Există o mulțime de informații contradictorii despre ce tip de pom este cel mai durabil.

Se susține adesea că un pom artificial este de fapt mai verde, deoarece CO2 emis de producția sa ajunge să fie neutralizat în anii în care îl utilizați.

Acest lucru poate fi adevărat, însă este un angajament pe termen lung. Carbon Trust spune că un brad din plastic trebuie utilizat timp de 10 ani pentru a avea o amprentă mai mică decât un pom de Crăciun natural.

“Dacă aveți deja un pom artificial, continuați să-l utilizați în așa fel încât să reziste cât mai mult posibil”, recomandă Emi Murphy, Tree campaigner, Friends of the Earth.

Este o perioadă lungă de timp dacă ne uităm la modul de consum al celor care aleg varianta artificială – în Marea Britanie, 14% dintre cumpărătorii de pomi artificiali intenționează să-i arunce după prima utilizare, potrivit unor cercetări efectuate în 2017.

Dacă nu sunteți gata să vă dedicați acestui tip de pom de Crăciun, atunci un pom real, tăiat proaspăt, ar putea fi o opțiune mai bună pentru dvs., deși poate nu și pentru mediu, dacă stăm să ne uităm la amploarea defrișărilor.

Cu toate acestea, ambele opțiuni tradiționale ar putea fi în curând uitate.

O schimbare de atitudine în ultimii ani a declanșat o inovație reală, în timp ce întreprinderile încearcă să apeleze la consumatorul responsabil.

Cumpărăturile de Crăciun nu par să fi scăpat de schimbarea comportamentului de consum către o abordare mai “conștientă”, cum ar fi închirierea unui pom în ghiveci.

Cimitir de brazi, pe străzi

Așa cum mulți dintre noi ne așteptăm să vedem deja din ianuarie, o mulțime de pomi naturali ajung să fie aruncați pe marginea drumurilor sau a trotuarelor.

Presupunând că ați despodobit deja decorațiunile din plastic, bradul se va degrada în mod natural, nu?

brad craciun

În ciuda faptului că este în întregime material vegetal, pomii naturali trebuie totuși reciclați corespunzător.

Un pom cu o înălțime medie de 2 metri lăsat să se descompună în depozitele de deșeuri eliberează în jur de 16 kg de CO2, producând în același timp metan, un gaz cu potențial de încălzire globală de 25 de ori mai mare.

Carbon Trust spune că arderea sau tăierea pomilor poate reduce această amprentă de carbon cu până la 80% până la doar 3,5 kg de CO2.

În loc să-ți abandonezi pomul pe trotuar, un foc mic ar putea oferi o modalitate mult mai bună de a scăpa de pomul de Crăciun.

Dacă nu-ți place mirosul de fum, autoritățile locale din multe țări oferă o schemă de colectare a copacilor, se pot asigura că brazii de Crăciun vor fi tăiați și folosiți pentru a acoperi căile sau compostate pentru a hrăni plantele din spațiile publice.

Spre exemplu, anul trecut în România, au existat mai multe campanii derulate de diverse autorități locale pentru a colecta brazii de Crăciun după ce aceștia au fost folosiți.

În București, Primăria Sectorului 6 a oferit 12 locații în care pomii de Crăciun erau colectați și reciclați. Acțiuni asemănătoare au avut loc și în județele Galați și Prahova.

De asemenea, în anii recenți și marii retaileri folosesc scheme de reciclare în perioada sărbătorilor.

În 2019, brazii cumpărați din rețelele proprii ale unor magazine, precum Leroy Merlin, au putut fi returnați pentru a fi transformați în combustibili ecologici sau îngrășăminte naturale, iar clienții au primit vouchere în schimbul acestui fapt.

În ceea ce privește brazii artificiali, aceștia nu pot fi transformați sau reciclați, dar asta nu înseamnă că viața lor trebuie să se încheie atunci când nu îi mai dorești. Organizațiile de voluntariat, bisericile și organizațiile de caritate le pot accepta dacă sunt încă în stare bună.