Țara care testează dronele kamikaze: care e scopul lor într-un conflict militar
Academia Chineză de Electronică și Tehnologia Informației (CAEIT) a lansat un clip al unui test care implică o serie de 48 de drone armate lansate din spatele unui camion, relatează The South China Morning Post.
Dronele pot fi văzute lansându-se din tuburi, cu un set de aripi pop-out desfășurate din fiecare. Trupele de pe teren identifică apoi țintele dronelor pe o tabletă. Fiecare este plină de explozivi, potrivit The Times.
Puține detalii despre test au apărut până acum, dar dronele prezentate în filmare amintesc de o „dronă sinucigașă” prezentată anterior, construită de China Poly Defense, așa cum subliniază The Drive, numită CH-901. Fiecare unitate are doar patru metri lungime și cântărește aproximativ 20 de kilograme. Poate petrece două ore în aer și se poate apropia de ținte până la 150 km/h.
Designul amintește, de asemenea, de modele de drone similare construite de producătorii americani AeroVironment și Raytheon. Chiar și Biroul de Cercetări Navale al Marinei a dezvoltat o dronă similară, numită Low-Cost UAV Swarming Technology (LOCUST).
În videoclip, mai multe drone sunt văzute fiind trase dintr-un lansator montat pe spatele unei versiuni modificate a vehiculului tactic Dongfeng Mengshi al PLA, precum și cel puțin două de la elicoptere.
O altă demonstrație a CAEIT arată dronele lansate dintr-un elicopter. „Sunt încă în faza de dezvoltare timpurie și problemele tehnice sunt încă de rezolvat”, a declarat pentru SCMP un membru al Armatei de Eliberare Populară. „Una dintre preocupările cheie este sistemul de comunicații și cum se poate opri blocarea acestuia”, a adăugat acesta.
Experții sunt îngrijorați că roiurile de drone ar putea fi folosite pentru a confunda și copleși sistemele de apărare antiaeriană, putându-le aborda rapid din unghiuri multiple.
Războiul cu drone devine din ce în ce mai important, iar China este una dintre numeroasele țări care se luptă pentru dezvoltarea tehnologiei. SUA au desfășurat drone în Orientul Mijlociu, inclusiv pentru uciderea comandantului iranian de vârf Qassem Soleimani.