Țara care pune roboți să fie medicii din prima linie: de ce e o idee excelentă
Această țară a găsit o soluție extrem de eficientă pentru a-și proteja medicii din prima linie și folosește pentru asta roboți.
SARS-CoV-2 este un virus periculos, însă riscul este mai mare pentru unii decât pentru alții. Dintre toată lumea, printre cei mai spuși la risc sunt medicii din linia întâi care trebuie să îngrijească pacienții. Iar pentru că nu se știe niciodată dacă pacientul este pur și simplu răcit sau a contractat virusul, medicii fac parte din categoria care se pot infecta foarte ușor.
Pentru a le face munca mai ușoară, dar și pentru a limita cantitatea de timp în care aceștia trebuie să aibă contact cu pacienții, Thailanda a găsit o soluție eficientă: roboții. Spitalele din țară au modificat roboți și i-au făcut să poată monitoriza pacienții și elimina astfel o parte din povara profesioniștilor din domeniul sănătății. Aceștia sunt dotați cu tehnologie 4G și au fost numiți „roboții ninja”, datorită culorii lor negre.
FOTO: Robot Ninja Thailand Pantau Pasien Virus Corona https://t.co/YKT1qRUv1B
— CNN Indonesia (@CNNIndonesia) March 27, 2020
Robotii circulă pe roți și pot duce la bun sfârșit o serie de sarcini. Pot prelua temperatura pacienților și pot gestiona alte interacțiuni, reducând riscul expunerii lucrătorilor medicali. Astfel, aceștia nu trebuie să fie prezenți în saloane. partea și mai bună e că roboții au și un ecran, ceea ce le permite medicilor să comunice direct cu pacienții.
„În acest fel, medicii nu trebuie să intre în zona de risc, ei pot rămâne în afara camerelor și să comunice cu pacienții folosind robotul”, spune Viboon Sangveraphunsiri, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok, (Thailanda).
Cât de utili sunt acești roboți în contextul pandemiei de coronavirus
Echipa care creează roboții lucrează la modalități prin care să-i facă și mai utili. Speră că vor reuși să-i modifice în așa fel încât să poată livra mâncare, să dezinfecteze suprafețe, dar și să se ocupe și de alte sarcini.
Roboții au fost proiectați inițial pentru a monitoriza recuperarea pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale. Studenții la inginerie de la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok au modificat acest tip de roboți medicali pentru a-i face utili pentru pacienții care au COVID-19. Până acum, aceștia au fost deja introduși în patru spitale din Thailanda. Speră să poată trimită roboții ninja în alte zece spitale din țară.
Thailanda nu este singura țară care folosește roboții pentru a combate pandemia. În Wuhan, orașul chinez de unde își are originea coronavirusul, a fost instalat primul spital de teren inteligent, dotat cu 20.000 de paturi și roboți care funcționează 24 de ore pe zi.
Până la momentul scrierii, Thailanda are aproape 3.000 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 2665 deja s-au vindecat. De asemenea, statul asiatic are și 54 de decese cauzate de COVID-19.