Surpriză de proporții la Banca Transilvania: toți clienții care au cont bancar trebuie să afle

Surpriză de proporții la Banca Transilvania: toți clienții care au cont bancar trebuie să afle

Trei bănci din România au câștigat cumulativ 54% din profitul întregului sistem bancar în semestrul întâi al anului financiar 2020.

Câştigul cumulat net al celor mai mari 10 bănci în funcție de active de pe piaţa românească a fost de 2,67 miliarde lei în primul semestru al anului, reprezentând peste 95,3% din profitul sistemului bancar. Cifrele sunt totuși în scădere faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Rezultatele nete cumulate ale celor mai mari trei bănci din România aflate pe podium în topul câştigurilor, însumează 1,5 miliarde de lei în primul semestru al anului, reprezentând 54% din câştigul întregului sistem bancar.

Întregul sistem bancar românesc, format din 33 de bănci, a obţinut în primul semestru din acest an un profit net de aproximativ 2,8 miliarde de lei. Cifrele sunt peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2019, de circa 2,77 miliarde de lei, potrivit datelor BNR, citate de Radio Europa Liberă România.

Cum arată topul?

Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după ac­ti­ve, a fost în primul semestru din 2020 lider şi în topul ce­lor mai profitabile bănci, la fel ca anul trecut. BT a  raportat un profit net de 607,4 milioane de lei, în scădere cu 28,4% faţă de nivelul din semestrul întâi din 2019.

Pe locul al doilea se plasează grupul BCR, care include a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, cu un câştig net de 498,9 milioane de lei în semestrul întâi din 2020, după ce în aceeași perioadă a anului 2019 banca înregistrase o pierdere netă de 20,8 milioane de lei, ca urmare a constituirii unui provizion excepţional.

BRD-SocGen este plasată pe locul 3 în topul după active și ocupă aceeaşi poziţie şi în topul celor mai profitabile bănci mari, cu un câştig net de 405 milioane de lei în semestrul întâi din 2020, în scădere cu aproape 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.

Următoarele locuri în top au fost ocupate de ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nu­me, care a obţinut un profit net de 320 milioane de lei, cu 17% sub nivelul raportat pentru semestrul întâi din 2019. ING Bank a fost clasată pe locul al patrulea în topul cu cele mai profitabile bănci.

Locul al cincilea a fost ocupat de grupul italian UniCredit, cu un pro­fit net consolidat de 62 milioane de euro (echiva­lentul a 298 milioane de lei) din operaţiunile din Ro­mânia în semestrul întâi din 2020, potrivit rezultatelor finan­cia­re anunţate la Milano. Comparativ cu pri­mul semestru din 2019, câştigul net al UniCredit este în scădere cu circa 18%.

Citește și:
Etichete: