21 mai 2020 | 18:26

BCR oferă credite de peste 700.000 de euro cu dobândă zero: cine se încadrează și cum se iau banii

ACTUALITATE
BCR oferă credite de peste 700.000 de euro cu dobândă zero: cine se încadrează și cum se iau banii

În vremuri de criză, băncile sunt cele trebuie să impulsioneze economia și să repornească motoarele. BCR are de gând să o facă și vine cu credie cu dobândă zero. Suma totală a finanțărilor depășește 700.000 de euro.

BCR vrea să acorde credite cu dobândă zero pentru e reporni motoarele în plină pandemie de coronavirus. E o măsură de sprijin, în condițiile în care economia are nevoie de lichidități pentru a-și reveni și pentru a se pune pe picioare.

Numai că, evident, finanțarea nu e pentru toată lumea. Banca Comercială Română susține că oferă finanțări totale de 730.000 de euro, iar beneficiari pot fi doar organizațiile neguvernamentale. Și există anumite condiții.

BCR, credite cu dobândă zero: care-s condițiile

Creditele se acordă doar în 2020, susține BCR, iar măsura e una de sprijin venită în contextul pandemiei de coronavirus. Dobânda este subvenționată 100% de Fundația Erste pentru utilizările din credit efectuate până la 31 decembrie 2020.

Toate aceste împrumuturi se acordă în lei, iar ONG-urile care vor să le acceseze trebuie să justifice folosirea împrumutului pentru acoperirea capitalului de lucru sau implementarea proiectelor europene cu fonduri nerambursabile. Creditele se acordă pe o perioadă cuprinsă între 12 și 18 luni – adică între un an și un an și jumătate – în cazul capitalului de lucru.

În cazul proiectelor europene, perioada e de trei luni după data încasării grantului sau subvenției, în cazul prefinanțărilor europene sau granturilor de diverse tipuri, anunță banca. Măsura e justificată de faptul că ONG-urile s-au zbătut în această perioadă și au venit cu inițiative pentru a-i sprijini pe cei din linia întâi și pe toți ceilalți implicați în lupta cu noul tip de virus.

“Sectorul non-profit a fost unul dintre cele mai dinamice segmente ale societății românești în toată această perioadă marcată de pandemie, din martie până în prezent. ONG-urile au strâns fonduri, măști, echipamente, alimente pentru oamenii din prima linie. S-au implicat în educație, tehnologie, au contribuit la menținerea României în stare funcțională, în ciuda provocărilor. Și au făcut-o bine, însă, în ciuda campaniilor de strângeri de fonduri, în care cele mai vizibile și notorii asociații reușesc să se auto-finanțeze, restul de ONG-uri se confruntă în multe cazuri cu un deficit de lichiditate ce le poate afecta funcționarea”, spune Ștefan Buciuc, director executiv BCR Social Finance.

Pe ce perioadă e dobânda zero

Important de precizat că dobânda e subvenționată de Fundația Erste doar pe parcursul anului 2020, urmând ca, din 2021, aceasta să fie achitată de către client.

Comisioanele sunt următoarele, anunță banca:  o dobândă variabilă formată dintr-o marjă fixă de 2%-3,5% + ROBOR 6M, cu un comision de acordare cuprins între 0%-0,2% și unul de analiză între 0 și 500 lei, în timp ce la BCR Social Finance e vorba de o dobândă fixă de 6%, cu un comision de acordare fix de 0,2% și unul de administrare de 3,6% anual.

Fondurile puse la dispoziție prin acest program vor fi alocate până la data de 31 iulie 2020. Creditele vor fi acordate doar organizatiilor non-profit care pot face dovada că s-au implicat și au avut proiecte importante pentru societate. Mai mult, trebuie să demonstreze că au surse clare de rambursare a împrumutului.