15 sept. 2020 | 12:01

Statul promite digitalizarea resurselor educaționale: ce e biblioteca virtuală și când va fi gata

ACTUALITATE
Statul promite digitalizarea resurselor educaționale: ce e biblioteca virtuală și când va fi gata

Statul vrea să vină cu o bibliotecă virtuală, un proiect care ar aduna într-un singur loc toate informațiile necesare elevilor. Numai că, deocamdată, totul e la nivel de promisiune.

Școala a început anul acesta pentru mulți elevi într-un cadru diferit. Cei care au resursele necesare, fac școală online, alții s-au întors la școală, dar nu se știe niciodată cum va evolua această situație denumită generic noul normal.

Între timp, statul forțează o anumită digitalizare în educație, conștient fiind că vremurile o cer imperativ. Astfel, Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare (ARNIEC) a inițiat o licitație pentru realizarea unei biblioteci virtuale educaționale.

Se va numi EduLib și, cel puțin la nivel teoretic, acolo se vor găsi toate resursele educaționale de care elevii au nevoie. Numai că acest proiect, estimat la 182,99 milioane de lei, fără TVA, și finanțat integral din fonduri europene, va fi gata abia în doi ani de zile de aici încolo.

Biblioteca virtuală, un fel de Wikipedia a statului

EduLib va fi, pe scurt, o platformă digitală cu resurse educaționale deschise, cu preponderență pentru nivelul gimnazial, facilitându-se liberul acces la manuale electronice, alături de alte resurse educaționale electronice precum jocuri sau materiale auxiliare.

„Obiectivul general al proiectului PLATFORMĂ DIGITALĂ CU RESURSE EDUCAȚIONALE DESCHISE (EDULIB) (Biblioteca virtuală) este crearea unui mediu coerent integrat, administrat și protejat, centralizat, pentru a răspunde nevoilor specifice utilizării resurselor de e-content, de interes educațional ca resurse critice pentru procesul educațional modern”, se arată în anunțul licitației.

Proiectul va fi gata după 18 luni de la data semnării contractului, iar oferrtele vor fi deschise în partea a doua a lunii octombrie. Asta înseamnă că proiectul nu va fi gata până în 2022, într-un scenariu optimist.

Înființată printr-o hotărâre de guvern din 1998, Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare (ARNIEC) administrează și dezvoltă rețeaua RoEduNet care asigură servicii de comunicații de date pentru instituțiile de cercetare și academice de toate gradele din România. În context european, Agenția este membru al consorțiului GEANT, rețeaua care interconectează toate rețelele pentru cercetare și educație din țările membre ale Uniunii Europene.