07 ian. 2020 | 13:55

Standardul care va face tehnologia Bluetooth mai utilă ca niciodată

ACTUALITATE
Standardul care va face tehnologia Bluetooth mai utilă ca niciodată

Tehnologia Bluetooth a devenit extrem de populară, însă îi lipsesc încă anumtie specificații de care cu siguranță ai avea nevoie.

Deși o folosești pentru o serie extrem de variată de categorii, precum becuri smart, ceasuri inteligente sau controllere pentru console de jocuri video. Totuși, streamingul audio este una dintre cele mai populare utilizări ale standardului, atât prin intermediul căștilor wireless, cât și pentru boxele fără fir. Acum, lucrurile urmează să devină mai bune pentru utilizatori.

În cadrul CES 2020, compania Bluetooth Special Interest Group a anunțat un nou standard care va aduce o serie de îmbunătățiri. Se numește LE Audio și vine cu câteva modificări importante.

În primul rând, vine cu o funcționalitate numită Multi-Stream Audio, iar aceasta le va permite utilizatorilor un streaming audio către mai multe dispozitive în același timp. Până acum, utilizatorii erau limitați la un singur dispozitiv. Acest lucru nu reprezintă o problemă pentru dispozitive precum boxe portabile. Totuși, situația stă altfel în cazul căștilor wireless, de exemplu. Telefonul tău nu se poate conecta decât la una dintre căști. De acolo, dispozitivul dintr-o ureche trimite stream-ul audio către cealaltă, iar tot acest proces necesită câteva trucuri de software menite să țină totul sincronizat.

Odată cu noul Multi-Stream Audio, telefonul tău se va putea conecta simultan la ambele căști. Deși ți s-ar putea părea ceva nesemnificativ, noul standard va face aceste căști să funcționeze mai bine, fără probleme de lag.

Ce-ți poate oferi noul standard Bluetooth

De asemenea, funcționalitatea promite să-i ajute și pe cei care vor să folosească aceste căști wireless cu dispozitive multiple, simultan. Astfel, vei putea controla stream-ul audio din căști de pe telefon, tabletă sau laptop fără să fi nevoie să te deconectezi și reconectezi de fiecare dată când schimbi dispozitivul.

LE Audio mai poate face ceva. Noua specificație introduce codecul Low Complexity Communication, numit LC3. Prin intermediul acestuia, vei beneficia de o calitate audio mult mai bună, dar care va consuma mai puține date. Va folosi jumătate din lățimea de bandă pe care codec-urile Bluetooth le folosesc în prezent.